Preocupació a Europa pel ritme d’implantació del 5G als estats membres

Xipre, Lituània, Malta i Portugal no han complert l’objectiu de 2020, mentre que Espanya es troba entre els països més preparats

ACN

Sis dels vuit grans proveïdors de 5G no tenen seu a la Unió Europea
Sis dels vuit grans proveïdors de 5G no tenen seu a la Unió Europea

El Tribunal de Comptes Europeu ha instat els estats de la Unió Europea a accelerar el desplegament del 5G perquè "al ritme actual" veu "probable” que no es compleixin els objectius establerts, que indiquen el 2025 hi hagi cobertura 5G ininterrompuda a les zones urbanes i en rutes principals de transport. L’entitat també ha alertat als països sobre els “problemes de seguretat” associats al desplegament d'aquesta tecnologia i demana "més esforços" per "resoldre'ls".

En el document, el Tribunal de Comptes Europeu avisa que Xipre, Lituània, Malta i Portugal no han complert l'objectiu europeu marcat pel 2020, que demanava que almenys una gran ciutat de cada estat tingués accés al 5G. Els auditors també assenyalen que la Comissió Europea té dubtes seriosos que Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Xipre i Grècia puguin assolir els propòsits acordats per 2025 i que la confiança és mitjana en el cas de 16 països més. Tanmateix, Espanya es troba entre els estats que van pel bon camí en l'assoliment de l'objectiu europeu.

Pel que fa a la seguretat, l’entitat europea veu amb preocupació que sis dels vuit grans proveïdors no s’ubiquin a la Unió Europea, ja que la legislació de tercers països pot ser molt diferent de les normes europees. "Pels auditors és preocupant que els usuaris de la Unió Europea puguin estar subjectes a legislació estrangera", indica l'informe, que assenyala que el desplegament del 5G amb proveïdors d'alt risc pot "afectar la seguretat transfronterera i fins i tot el mateix mercat únic".

Etiquetes