Espanya, al podi europeu del desplegament del 5G

L’Estat disposa d’una xarxa forta en fase d’extensió i d’una estratègia que permetrà portar la banda ampla de nova generació al 75% de la població en cinc anys

Categories:

Redacció

El 5G ofereix una alta velocitat als usuaris i a la indústria
El 5G ofereix una alta velocitat als usuaris i a la indústria | CC0

La connexió a internet s’ha convertit en un element imprescindible per al treballar, l’ensenyament i la socialització, entre altres qüestions del dia a dia. Així ho ha demostrat la pandèmia de la covid-19, que ha situat en primer terme la importància de garantir-ne l’accés a tota la ciutadania. “La gran lliçó d'aquest any és que un humil telèfon és una enorme màquina de transformació digital", ha assenyalat el responsable de l'Observatori de 5G, Federico Ruiz, en la celebraicó del II Fòrum Nacional 5G, impulsat per Mobile World Capital Barcelona, la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals i Red.es.

Malgrat que el 2020 ha estat un any convuls, “ha estat un any fructífer per al desplegament del 5G”, ha assegurat Ruiz. Per això, el govern espanyol estendre la banda ampla d’alta velocitat al 75% de la població abans del 2025 i cobrir el 100% de l’espectre radioelèctric perquè sigui compatible amb la connexió de cinquena generació. Una clara ambició, però també realista, ja que el responsable de l’Observatori 5G ha recordat que Espanya és el segon en la cursa, només per darrere d’Alemanya: “Estem al lloc número 2 d’Europa i això és qualsevol cosa menys anecdòtica, ens dona múscul a l’hora d’atraure inversions”.

Ruiz: “Estem al lloc número 2 d’Europa i això és qualsevol cosa menys anecdòtica, ens dona múscul a l’hora d’atraure inversions”

Treure rèdit econòmic

Precisament, al costat del repte tecnològic d’adaptar la infraestructura, els governs han de dissenyar una estratègia que pugui convertir tot aquesta innovació en benefici per a l’economia. En aquest sentit, Ruiz ha quantificat en un centenar els projeces pilot que ja apliquen el 5G en sectors tan diversos com l’assistencial, el mediambiental o la conducció autònoma, però també ha afirmat que cal invertir en recerca per identificar noves oportunitats. "El més impressionant està per venir: la connectivitat instantània, eliminar la distància, la projecció de serveis, acostar els ciutadans entre sí... Tot això requerirà un enorme esforç tecnològic i social", ha destacat.

I també cal posar més esforços en el treball sobre les freqüències baixes i altes. Aquest és el punt febre de l’Estat espanyol i, en general, d’Europa, segons el cap d'unitat de Future Connectivity Systems de la Comissió Europea, Peter Stuckmann, qui ha recordat que el domini de les primeres es troba en mans de les empreses asiàtiques; i de les segones, en les dels Estats Units.

Extremar precaucions davant els ciberatacs

Un altre dels àmbits que haurà d’esmerçar-se en el nou paradigma dominat pel 5G és la ciberseguretat. "No podem permetre que un vehicle gestionat a través de 5G es pugui hackejat mentre circula a 100 km/h per l'autopista", ha alertat el secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, motiu pel qual ha assenyalat que el govern espanyol treballa en un projecte de llei que extremi les mesures de seguretat i reguli nous instruments per garantir una massificació del 5G sense vulneracions.

El govern espanyol treballa en un projecte de llei per endurir les mesures de ciberseguretat i crear nous instruments amb el desplegament del 5G

Huawei és una de les companyies més esmentades quan entren en la conversa els conceptes de 5G i seguretat, i el Fòrum no ha estat exempt de parlar de la marca xinesa. La recomanació de Stuckmann, com ja ha fet públic la CE en nombroses ocasions, és diversificar el nombre de proveïdors per evitar el domini de la xarxa per part d’un sol competidor.

Etiquetes