Catalunya aposta pel 5G com a eix de transformació econòmica i social

Un consorci format per vuit empreses invertirà en educació, segureta, turisme i indústria 4.0 els recursos dels Projectes Pilot de 5G impulsat pel govern espanyol

ACN

Educació, seguretat, turisme i indústria 4.0 seran les primeres àrees a incorporar la tecnologia 5G
Educació, seguretat, turisme i indústria 4.0 seran les primeres àrees a incorporar la tecnologia 5G | CC0

Catalunya desplegarà projectes pilots per aplicar el 5G a l'educació, la seguretat, el turisme i la indústria 4.0. Així ho ha assegurat aquest dilluns el director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom, José Antonio Aranda, a l'acte de presentació dels Projectes Pilot de 5G, organitzat per Red.es. A la segona convocatòria d'aquesta iniciativa s'han adjudicat vuit nous projectes a desenvolupar entre 2020 i 2021, amb un pressupost de 40 milions d'euros. D'aquests, 12 milions d’euros corresponen al cofinançament del govern espanyol amb càrrega als Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER).

En aquest projecte hi participen més de 100 organitzacions. En concret, hi ha 36 empreses organitzades en consorcis, que compten amb el suport d'altres 69 companyies o institucions col·laboradores. El Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital preveu desenvolupar 82 casos d'ús a l'Estat de 13 sectors diferents, entre els quals destaquen els àmbits de la salut, audiovisual, energia, agricultura o mobilitat, entre altres.

Juntament amb les iniciatives adjudicades en la primera convocatòria, el desenvolupament de projectes pilots de 5G suma una inversió de 81 milions d'euros entre 2019 i 2021, amb un total de 23 milions d'ajudes del govern espanyol.

La tecnologia com a base per a l’impuls

Els projectes pilots adjudicats en aquesta convocatòria es desenvoluparan a Andalusia, Madrid, Galícia, el País Basc, Castella – La Manxa, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Extremadura. A Catalunya, Cellnex Telecom i Masmovil han configurat un consorci de vuit empreses per "atacar" els grans sectors als quals ha de fer front una ciutat com Barcelona, com són l'educació, la seguretat i emergències, el turisme de platja i congressual, i la indústria 4.0.

Un consorci de vuit empreses estudiaran les aplicacions de 5G que poden impulsar àmbits diversos

En concret, a Catalunya es desplegarà un cas d'ús que utilitzarà hologrames per "enriquir" les classes impartides a l'escola de negocis de Iese o a Barcelona Activa. Un altre cas és el desenvolupament de xarxes 5G privades per millorar les forces de seguretat de Barcelona, la Guàrdia Urbana. "És fonamental en aquests casos d'ús construir una xarxa estable i robusta", ha manifestat Aranda.

Un altre projecte impulsat des d'aquest consorci és la creació d'un assistent virtual de la compra. A través d'eines com ulleres amb realitat virtual o realitat augmentada, aquesta iniciativa permet anar pels estands del supermercat amb informació a temps real i tenir accés a ofertes. "El principal repte és el desplegament de les xarxes i trobar casos d'ús que facin que els usuaris comencin a utilitzar el 5G", ha reconegut el director d'innovació i estratègia de producte de Cellnex Telecom.

Transformació de país

Aranda ha assegurat que Espanya és "líder" en matèria de 5G i s'ha referit a com aquesta tecnologia pot afavorir l'automatisme o la robotització dels processos d'automoció. En aquest cas, el consorci està desenvolupament un cotxe autònom que recorre la Fira de Barcelona i porta les persones d'un hall a l'altre.

"Els projectes pilots van néixer per donar suport al desplegament de les primeres xarxes 5G, experimentar amb les tècniques de gestió de la xarxa que permet la tecnologia 5G i implicar tots els agents, incloent-hi els usuaris", ha explicat el director general de Red.es, David Cierco. El directiu ha assegurat que aquests projectes suposen un clar exemple d'una política pública que "transforma" el país i representa un exemple de com la col·laboració públicoprivada és "clau" per posar la tecnologia al servei de la ciutadania.

La ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha estat l'encarregada d'inaugurar l'acte i ha destacat el desplegament de la tecnologia 5G a l'Estat com una de les qüestions estratègiques "més importants" per al país. La ministra ha assegurat que aquests casos poden suposar un canvi "molt significatiu" i implicar un augment de la productivitat de sectors "tractors" de l'economia espanyola.

Tot i això, Calviño ha afirmat que aquests projectes són només la "primera passa". "Durant els pròxims anys, volem donar un impuls fonamental a la digitalització d'Espanya", ha sostingut la ministra. Els Projectes Pilots de 5G s'emmarquen en l'Agenda Digital Espanya 2025, que incorpora deu eixos, entre els quals destaquen l'augment de la connectivitat i l'impuls del 5G.

Calviño: "Un dels objectius és que Espanya sigui la plataforma de proves i desenvolupament de 5G de més qualitat d'Europa"

"Un dels objectius és que Espanya sigui la plataforma de proves i desenvolupament de 5G de més qualitat d'Europa", ha manifestat Calviño. El govern espanyol pretén reforçar la posició de "lideratge" de l'Estat en el desplegament de les xarxes 5G, crear un entorn "confiable" per al desenvolupament de les noves aplicacions i donar suport al desplegament del 5G per part dels agents econòmics. El 2021, aquesta agenda disposarà d'un pressupost de 3.750 milions d'euros, 583 milions per a augmentar la connectivitat i 300 milions per impulsar el 5G.

El secretari d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals, Roberto Sánchez, ha clausurat l'acte i ha remarcat la importància del 5G com una "palanca" per a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació. Sánchez ha assegurat que els projectes pilots permeten veure les "enormes possibilitats" de la tecnologia disruptiva en l'àmbit de l'economia i les empreses i ha reivindicat la necessitat de desplegaments de caràcter "inclusiu, integrador i social".

Etiquetes