La Seguretat Social incorporarà la IA en la detecció d’irregularitats laborals

El Govern espanyol automatitzarà la cerca d’infraccions habituals i l’obertura de sancions sense la intervenció humana

Categories:

Redacció

Tresoreria de la Seguretat Social a Reus
Tresoreria de la Seguretat Social a Reus | Arxiu ACN

El Govern espanyol utilitzarà un sistema d’intel·ligència artificial (IA) a partir de l’1 de gener de 2022 per detectar irregularitats al lloc de feina. La Seguretat Social automatitzarà les inspeccions laborals amb un programari que, a partir del big data, realitzarà inspeccions laborals sense necessitat de la intervenció humana, tal com ha publicat El País. L’objectiu és agilitzar la identificació de males pràctiques i obrir sancions en casos senzills, una mesura que permetra als inspectors dedicar més temps per als incidents més complexos.

El Ministeri de Treball i Seguretat Social no ha detallat quines funcions específiques podrà executar el programari, però en el Pla Estratègic de la inspecció de Treball i Seguretat 2021-2023 s’especifica que es detectaran infraccions habituals com incompliments salarials pactats per conveni, altes i baixes indegudes de treballadors o irregularitats en els contractes, entre altres accions que deixen un rastre a les bases de dades de l’organisme. El document també exposa que les companyies sancionades podran obtenir una reducció del 40% de l’import de la multa si es paga en un període curt de temps i que es tindrà el dret a recórrer si es considera que el programari ha assenyalat una sanció erròniament.

Davant el silenci del Govern espanyol a falta de pocs dies per a la incorporació del sistema, la previsió és que s’endarrereixi perquè la posada en marxa sigui plenament efectiva i sense problemes tècnics. Un marge de temps que podria ajudar les empreses a resoldre incidències que seran fàcilment detectables a través de la cerca automàtica d’errors i informació sospitosa en les bases de dades.