El CAC i l’HUB aposten per un consum “crític i saludable” dels videojocs

Ambdues entitats presenten una unitat educativa per conscienciar sobre els perills de l’oci electrònic que es testejarà amb alumnes de Secundària

Redacció

Els 82% dels joves entre 14 i 18 anys juga a videojocs a Espanya
Els 82% dels joves entre 14 i 18 anys juga a videojocs a Espanya | Cedida

Més del 82% de les persones d’entre 14 i 18 anys juguen de manera més o menys concurrent a videojocs, d’acord amb un estudi del Ministeri de Sanitat. Per tal de garantir que els adolescents catalans puguin gaudir de les seves aficions sense riscos, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han creat una unitat educativa, composada per materials didàctics i documentació periodística, per promoure un “ús saludable i crític” del medi.

“Els videojocs són avui una de les principals fonts d’entreteniment dels joves i, per tant, cal dotar-los de les eines necessàries perquè en facin un ús crític, responsable i no abusiu”, ha declarat el president del CAC, Roger Loppacher, a la presentació del currículum educatiu. Els materials que han confeccionat estan destinats a alumnes de 3r i 4t d’ESO i combinen l’ús d’articles i reportatges amb l’experiència personal dels estudiants per explicar el funcionament social i psicològic d’aquestes obres. La unitat compta amb un total de 15 sessions, es pot descarregar al web del CAC i es testejarà amb una prova pilot entre gener i març de 2022 amb dos instituts catalans.

La intenció del projecte és que els alumnes siguin capaços d’identificar els seus hàbits de joc i reflexionar sobre si afecten el seu dia a dia i donar-los a conèixer el funcionament del codi PEGI (la senyalització que indica les edats recomanades per cada videojoc) i les opcions de seguretat de cada plataforma. La formació també vol que els joves coneguin el sector amb profunditat, de manera que té algunes sessions dedicades a la història del sector i a les sortides laborals d’aquest. Així mateix, el currículum proposa activitats que exploren els valors i estereotips de gènere transmesos per determinades obres, a més de parar especial atenció al funcionament de les caixes de botí o lootboxes, uns ítems presents en alguns jocs que guarden similituds amb el funcionament dels jocs d’atzar.

Alerta amb els jocs d’atzar en línia

Precisament les apostes en línia són un dels focus de la unitat educativa del CAC i l’HUB, des de la seva expansió entre els menors d’edat al seu filtratge cap al món dels videojocs. “Els informes del CAC revelen que els joves estan molt exposats a la publicitat dels jocs i les apostes en línia”, ha alertat Loppacher, qui espera que aquests recursos didàctics permetin als joves “gaudir més jugant i tenir una millor base per prevenir futures conductes de risc que puguin desenvolupar una addicció o un joc patològic”. En aquest sentit, el programa alerta sobre el funcionament de l’atzar, explica el comportament dels apostadors professionals i ofereix testimonis de persones que han desenvolupat algun tipus d’addicció.

La necessitat d’aquest document didàctic sorgeix de l’experiència que els professionals de l’HUB han registrat en les seves consultes. “Si l’any 2005 només un 2% dels pacients que sol·licitaven tractament a la Unitat tenien entre 16 i 21 anys, durant el 2021 aquesta taxa ha augmentat fins al 9,5%”, ha explicat la investigadora de l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), Susana Jiménez. De tots aquests adolescents, un 63,6% necessita tractament a causa de l’addicció a jocs d’atzar, un 52,4% per l’addicció de jocs de tipus estratègic, com les apostes esportives, i un 26,4% pels problemes que té amb l’ús de videojocs. “Comparant dades d’abans i després del confinament, s’ha pogut identificar una disminució de l’edat i més nivell d’estudis, en el moment de la consulta, així com un increment dels casos per addicció als videojocs”, ha afegit Jiménez.