Cantāmus, l’app per als assajos dels cantants corals

La intel·ligència artificial permet crear veus artificials a partir de les pràctiques dels intèrprets

Categories:

Redacció

Cantāmus utilitza la intel·ligència artificial per donar suport als cantants corals
Cantāmus utilitza la intel·ligència artificial per donar suport als cantants corals | Pixabay

Els cantants corals ja tenen una eina digital per ajudar-los en els seus assajos. Es tracta de Cantāmus, una app llançada per la spin-off de la Universitat Pompeu Fabra Voctro Labs que utilitza algoritmes d’aprenentatge automàtic per generar veus artificials. La solució és capaç de llegir una partitura i, a partir d'ella, generar de manera automàtica les veus de tot el cor per facilitar les pràctiques dels intèrprets.

La proposta inclou també un catàleg amb més de 50 composicions populars d'autors com Bach, Mozart, Haydn, Schubert, Mendelssohn, Brahms i Bruckner, que poden complementar-se amb partitures pròpies que els corals insereixin. "Un avantatge molt important de Cantāmus és que les corals poden tenir el seu repertori digital pujat a la plataforma, i ​​cada cantant pot generar els seus enregistraments per compartir-les amb el director", explica el director de Voctro Labs, Jordi Janer. De fet, la primera versió del programa ofereix una subscripció per a corals, però “el següent pas serà obrir-lo a usuaris individuals, perquè pugui utilitzar-lo qualsevol cantant de manera individual o en grups, creant corals entre amics o entre persones que comparteixen afició per un mateix repertori”, afegeix. A més d'això, l'app també pot mostrar la partitura alhora que reprodueix la música, gravar la veu del cantant i oferir una valoració automàtica de la seva afinació.

L'empresa vol oferir un producte adaptat als temps i permetre als usuaris cantar en grup i en temps real, "com una coral virtual", apunta Janer.

De la recerca al mercat

La tecnologia de Cantāmus va sorgir d'un projecte de recerca liderat per la investigadora de la UPF Emilia Gómez, del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG), que forma part del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions. Aquest grup, del qual va néixer la spin-off Voctro Labs, coordinava un projecte d'I+D de la Comissió Europea, anomenat TROMPA i dedicat a desenvolupar solucions per a fer més accessibles els recursos musicals digitals

En el marc d'aquest projecte, Voctro Labs va rebre l'encàrrec de crear veus sintètiques en diversos idiomes i va desenvolupar un prototip per a avaluar la tecnologia amb intèrprets. "Quan vam veure que la resposta dels cantants era molt positiva ens vam adonar que podia haver-hi un mercat per a la nostra solució", relata el director de l'empresa.

Abans de llançar el seu producte, Voctro Labs l'ha posat a prova amb diferents corals, com les catalanes Messies Participatiu, Cantoría, Coral Sant Mesurar i Igualada Gospel Choir, la canadenca Margaret’s Choir i la danesa Chorus Soranus.