Com modela les nostres vides la intel·ligència artificial?

La tecnologia ja incideix en sector com la salut, l’educació o el medi ambient

Categories:

Redacció

La IA ja forma part del nostre dia a dia
La IA ja forma part del nostre dia a dia | CC0

Els gurus de la tecnologia ho van advertir fa més de mig segle: l'arribada de les màquines intel·ligents marcarà un abans i un després en les nostres vides. El capdavanter de la informàtica Alan Turing ja pensava el 1951 que algun dia seria possible programar una màquina que respongués preguntes de manera que resultés impossible saber si les respostes eren humanes o no. Avui, la intel·ligència artificial (IA) li dona la raó. I, tot i que li queda un desenvolupament llarg, aquesta eina ja ens ajuda a triar la roba que comprem, les sèries que veiem, la ruta que seguim o on mengem.

 “Els sistemes d'aprenentatge automàtic estan molt presents en el nostre dia a dia. A poc a poc s'han tornat d'ús habitual per a molts de nosaltres sense adonar-nos-en”, afirma el el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Curto. I la revolució que comporta aquests avenços tecnològics no ha fet més que començar.

Una anàlisi de McKinsey calcula que prop d'un 70% de les empreses d'arreu del planeta adoptaran una forma de tecnologia dotada d'IA en la dècada vinent. Ni tan sols la pandèmia de la covid-19, que ha paralitzat la majoria de sectors, n’ha aturat la inversió. Quan acabi l'any, els ingressos que genera hauran arribat als 156.500 milions de dòlars, la qual cosa representa un augment del 12,3% respecte al 2019. I les previsions d'International Data Corporation (IDC) auguren que els ingressos globals superaran els 300.000 milions de dòlars l'any 2024.

On s’aplicarà la IA?

Els experts coincideixen que la IA incidirà especialment en el sector de la salut, on ja destaquen propostes com Tallk, que permet llegir la mirada de malalts d'ELA, i DreaMed, que en tres segons genera la dosi adequada d'insulina per a malalts de diabetis.

La tecnologia també pot resultar decisiva en l'agricultura, lligada a la biotecnologia; les ciutats intel·ligents, enteses com a ecosistemes que vinculen persones, objectes, processos i serveis; i la indústria 4.0, en què l'ús de bessons digitals pot millorar els nostres processos productius.

Curto: "Els sistemes d'aprenentatge automàtic estan molt presents en el nostre dia a dia. A poc a poc s'han tornat d'ús habitual per a molts de nosaltres sense adonar-nos-en"

A més, pot tenir un paper protagonista en un altre camp en què fins ara la seva presència no era tan notable: l'educació. Segons expliquen Curto i la catedràtica dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Teresa Sancho, la tecnologia és capaç de definir “patrons de comportament” en els estudiants que permetran fer una “predicció primerenca d'abandonament o de fracàs”, com ja ha demostrat un sistema de la UOC per identificar el risc de suspens.

El medi ambient és un altre camp en el qual la IA aportarà novetats per a la sostenibilitat, com ara “ajuda per trobar lloc per aparcar més de pressa, cosa que reduiria el consum per cotxe, o detectar quan cal recollir les deixalles, perquè el servei sigui més eficient”, expliquen els professors.

Finalment, la tecnologia pot tenir un paper rellevant per ajudar-nos amb l'equilibri emocional. L'anomenada computació afectiva, una tecnologia que explora les nostres emocions i que pot arribar a reconèixer com ens sentim, ho podria aconseguir. És capaç, per exemple, de millorar la nostra experiència de conducció adaptant la temperatura o la música segons el nostre estat emocional, però també pot proporcionar suport emocional i fins i tot detectar de manera precoç problemes psicològics en les primeres fases.