Catalunya participarà a l’AI Song Contest, un concurs internacional de música creada per IA
El concurs es retransmetrà el 26 de juny per ‘streaming’ i hi participaran equips de més de 10 països
Categories:
AImCAT és el nom de l’equip que representarà Catalunya a l’AI Song Contest, un concurs d’escala global destinat a la creació musical a través d’eines de computació basades en intel·ligència artificial. La gala del certamen es retransmetrà en directe el dissabte 26 de juny en streaming, i comptarà amb la presència d’equips de més de 10 nacionalitats diferents.
“Aquesta participació és una oportunitat per a promocionar-nos com a hub digital d’Europa i posicionar la nostra cultura al món”, assevera Tomas Nihlen, creatiu tecnològic i líder d’AImCAT. L’equip català que participarà en el concurs té una composició multidisciplinària, en què músics, programadors i comunicadors treballen conjuntament. Reconeguts noms com el lingüista Màrius Serra, l’editora Liz Castro, el dramaturg Pere Pèries o l’enginyer informàtic Josep Maria Ganyet encapçalen una formació de més d’una dotzena de professionals.
L’AI Song Contest va ser impulsat inicialment per l’organització pública neerlandesa de ràdio i televisió VPRO, amb la supervisió de la Unió Europea de Radiodifusió, l’organisme encarregat d’Eurovisió. El primer concurs el van guanyar els australians Uncanny Valley amb Beautiful The World, grup que participarà en l’edició d’enguany com un dels membres del jurat. Aquesta serà la segona edició del certamen, que aquest cop està organitzat de manera independent.
Aprenentatge profund i xarxes neuronals per a crear una cançó
L’objectiu dels participants del concurs és crear una cançó de quatre minuts de durada utilitzant la intel·ligència artificial en alguna part del procés creatiu de la peça. El guanyador, que rebrà un trofeu de bytes i un premi de 5.000 euros, s’escollirà a través de dues vies: per una banda, el jurat, conformat per una selecció d’experts en ciència i composició musical; i per l’altra, els vots telemàtics de l’audiència.
La proposta d’AImCAT treballarà a través de models de codi obert i propis. Els seus organitzadors afirmen que volen explorar diferents tècniques d’intel·ligència artificial tals com l’aprenentatge profund, la composició algorítmica i les xarxes neuronals. El tema musical que representarà Catalunya a l’AI Song Contest es donarà a conèixer al públic el 18 de maig, juntament amb un informe sobre el procés creatiu.