Catalunya es consolida com un pol d’impressió 3D al món

L’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra la meitat d’empreses de la indústria, que reclama talent qualificat per créixer

Categories:

Redacció

La impressió 3D té potencial per dinamitzar altres sectors
La impressió 3D té potencial per dinamitzar altres sectors | CZFB

Catalunya s’ha consolidat com un dels principals pols d’impressió 3D al món. Així ho constata l’estudi Noves tendències i necessitats formatives al sector de la impressió 3D elaborat per la Fundació BCN Formació Professional amb la col·laboració del Consorci de la Zona Franca de Barcelona i el suport de l'AMB i el 3D Incubator, el qual situa assenyala que la zona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona concentra més de la meitat de les empreses que empren la tecnologia.

L’informe situa la manca de professionals qualificats com un dels principals reptes de la indústria per mantenir el seu creixement, especialment especialistes en disseny, en postprocessament i acabats, o enginyers i tècnics experts en impressió 3D. Per aquest motiu, situen com a prioritari la incorporació d’aquest sistema en tres dimensions a l’oferta dels cicles formatius o la FP Dual. Tal com ha assenyalat en la presentació de l’estudi Pau Alarcón, de l'Observatori de l'FP de la Fundació BCN Formació Professional, “contribuiria dràsticament a dinamitzar el sector i a reduir-ne les problemàtiques per trobar mà d´obra especialitzada”.

Avantatges de la impressió 3D

La producció a demanda sense necessitat d’estocs, la llibertat en el disseny i la possibilitat de personalitzar a gran escala, la fabricació de geometries complexes o sense juntes, o la possibilitat de fabricar més a prop del consumidor són els principals avantatges que presenta la impressió 3D. No obstant això, el sector encara es troba “en una fase inicial”, ha apuntat el coordinador de l’Observatori de l’FP, Àngel Tarriño, qui ha sostingut que cal impulsar-lo perquè pugui estendre “un potencial enorme que engloba àmbits variats” i amb capacitat “d’obertura a molts altres sectors”.

Tal com ha conclòs la presidenta de BCN Formació Professional, Sara Berbel, “cal anticipar les necessitats de talent dels nous sectors productius que estan cridats a ser els drivers del canvi cap a un model més sostenible, eficaç, eficient i productiu que generarà llocs de treball i riquesa al nostre territori”.

Etiquetes