La Generalitat injectarà 7 MEUR el 2022 a la nova economia de l’espai

Polítiques Digitals preveu duplicar el nombre d’empreses del sector en quatre anys per “competir” a escala internacional

Categories:

ACN

| Cedida

El Govern té compromesos 7 milions d'euros del pressupost propi de la Generalitat, que complementarà amb fons europeus, per impulsar la nova economia de l'espai el 2022. "Volem que l'esforç pressupostari es traslladi al sector i les actuacions que puguem desplegar siguin tractores", ha assegurat el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, en la jornada NewSpace Economy 2.0 de la Cambra de Comerç de Barcelona. Actualment, el sector de l'espai té prop de cent empreses a Catalunya amb una facturació de 800 milions d'euros. El departament preveu duplicar el nombre de companyies en quatre anys i "competir" a escala internacional.

El Govern ha invertit sis milions d'euros entre 2020 i 2021 per desplegar diferents línies d'actuació de l'estratègia NewSpace de Catalunya. Per al 2022, l'Executiu té compromesos set milions més per portar a terme diverses actuacions, com l'impuls del 'hub' tecnològic del sector de l'espai a Barcelona per potenciar l'emprenedoria o el programa Tech Tour Space.

El Govern pretén duplicar el nombre de companyies del sector en quatre anys i generar 1.200 llocs de treball de "qualitat"

Un dels principals eixos de l'estratègia és la posada en marxa d'una constel·lació de nanosatèl·lits orientada a donar cobertura de comunicacions i d'observació de la terra. Un altre dels projectes és la conversió de l'Aeroport de Lleida - Alguaire en un SpacePort dedicat a missions de vol suborbital, a més d'un centre de proves de propulsió per a coets – llançadora i un parc empresarial i centre educatiu per a empreses tecnològiques vinculades amb l'espai.

"Volem crear un ecosistema potent d'empreses que generi nova ocupació", ha assegurat el director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Daniel Marco, en declaracions a l'ACN. De fet, el Govern pretén duplicar el nombre de companyies del sector en quatre anys i generar 1.200 llocs de treball de "qualitat".

Actualment, el 72% de l'ocupació del sector té un grau d'educació de nivell superior, per sobre de la mitjana del 48% de l'economia catalana. Segons la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, el 'NewSpace' a Catalunya creixerà notablement en els pròxims dos anys i multiplicarà per quatre els llocs de feina actuals.

Atraure el talent femení

Un dels principals reptes en aquest àmbit és la presència de dones en el sector. Actualment, un 27% de les posicions estan ocupades per aquest col·lectiu, una xifra inferior al percentatge del 33% del sector TIC. En aquest sentit, el Govern ha impulsat el pla Dona TIC en l'àmbit aeroespacial per promoure la vocació, donar visibilitat i "apropar" el sector a la ciutadania.

Un altre dels objectius de l'estratègia de la nova economia de l'espai del Govern és "competir" a escala internacional. "Tradicionalment, l'espai ha estat liderat per grans potències mundials. La nova economia obre el ventall perquè start-ups i països com Catalunya puguin irrompre", ha assegurat el director general d'Innovació i Economia Digital.

"L'espai és inspirador fins a nivells inimaginables. Promou les professions STEM, és catalitzador d'avenços tecnològics i té un potencial enorme pel que fa a beneficis mediambientals amb la utilització de dades satel·lials", ha resumit la presidenta de l'ens cameral.

Rosa: "L'espai promou les professions STEM, és catalitzador d'avenços tecnològics i té un potencial enorme pel que fa a beneficis mediambientals"

La representant de la Cambra de Comerç de Barcelona també ha assegurat que és un sector amb un potencial "enorme" i ha recordat que el 10% del PIB europeu ve derivat de serveis i productes d'espai. Roca també ha destacat l'impacte del sector, ja que per cada euro invertit en aquest segment de l'economia hi ha un retorn d'entre quatre i catorze euros.

En aquest sentit, el Govern vol atraure empreses internacionals a Catalunya perquè hi desenvolupin la seva activitat. "Estem en converses amb diverses d'aquestes perquè es puguin ubicar aquí", ha explicat Marco.

Més enllà de l'aposta de Govern, els experts han celebrat la posada en marxa d'una constel·lació de nanosatèl·lits a Catalunya. "Ens pot permetre tenir un territori reactiu, capaç no només d'avançar-se, sinó de reaccionar tan ràpid com sigui possible a diferents tipus d'esdeveniments", ha explicat el CTO de la Fundació i2CAT i 5G Barcelona, Sergi Figuerola.

"Una constel·lació dona més escenaris d'oportunitat per generar sèries temporals i ser més reactius", ha coincidit el cap del Departament d'Observació de la Terra de l'ICGC, Jordi Corbera. Així mateix, ha assegurat que permet "focalitzar molt més" els problemes a escala local i definir els requisits tècnics més interessants per als territoris.

Un dels reptes en aquest sentit és l'ús de les dades. Davant aquesta situació, la directora de Lobelia Earth, Laia Romero, ha reclamat impulsar "eines de capacitació tècnica" del personal de l'administració i les empreses perquè puguin entendre per a què poden fer servir les dades. "L'accés a les dades és primordial", ha assegurat.

Per al conseller delegat i fundador d'Open Cosmos, Rafel Jordà, Catalunya necessita "projectes tractors" per impulsar tot el teixit productiu. "Tenim tots els elements: excel·lència en telecomunicacions, formació electrònica, tradició industrial, però necessitem projectes tractors capaços de posar-los en comú", ha afirmat.

Etiquetes