Els reptes de gènere de l’economia ‘new space’

La nova economia de l’espai és un sector emergent, però manté la masculinització de la indústria aeroespacial i la mancança de dones en càrrecs tècnics

Categories:

Marc Vilajosana

La nova economia de l'espai encara manté unes estructures masculinitzades pròpies de les institucions del sector
La nova economia de l'espai encara manté unes estructures masculinitzades pròpies de les institucions del sector | @gk_launch

Amb l’enlairament de l’Enxaneta, el primer nanosatèl·lit català en òrbita, la Generalitat ha posat la primera gran pedra de l’Estratègia NewSpace, que pretén posicionar Catalunya com un espai de referència a Europa de la nova economia de l’espai. Un sector que posseeix un gran potencial econòmic gràcies a les tecnologies de satèl·lits de baix cost, però que hereta una problemàtica sistemàtica de la indústria aeroespacial: la masculinització de les plantilles i les cúpules directives sense igualtat de gènere. "Crec que no he estat en cap reunió de l’Agència Europea en què els technical officers siguin dones", confessava Estel Cardellach en la tertúlia organitzada pel 22@Network sobre l’aposta estratègica de la nova economia de l’espai. Cardellach és investigadora de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) des de 2005, i el seu grup de treball es dedica a l'observació de la terra i a l’impuls de noves tecnologies a llarg termini per a l’estudi de fenòmens meteorològics i oceànics.

L'Estratègia NewSpace de la Generalitat contempla la realització d'activitats de visibilització de les professionals del sector

La investigadora de l’IEEC subratlla com la presència de la dona al sector aeroespacial té forma d’embut: “En el camp acadèmic és més fàcil trobar dones, a les enginyeries es torna més difícil, i als alts càrrecs és gairebé impossible”. Al Regne Unit, només un 29% de les treballadores de les indústries relacionades amb l’espai són dones, d’acord amb el cens efectuat el 2020 per Space Skills Alliance. Per Cardellach, aquesta situació no és un “problema de capacitat i de preferències”, sinó que considera que no existeixen suficients models a seguir.

En la mateixa línia es troba Verónica Tercero, coordinadora de l’Estratègia NewSpace de la Generalitat de Catalunya: “A vegades se'ns ensenyen només les que guanyen grans premis, però hi ha moltes dones treballant que cal acostar-les sobretot a les nenes perquè els expliquin com és el seu dia a dia i així anar trencant estereotips a poc a poc". L’empoderament de la dona dins de la indústria forma part d’una de les sis potes del pla d’actuació de la Generalitat a la nova economia de l’espai, que es pretén fomentar amb activitats de divulgació, capacitació i visibilització de les professionals del sector.

Fomentar la vocació espacial des de la infantesa

Totes aquestes situacions no són noves, i així ho testimonia la creació el 1985 de Women in Aerospace (WIA), una organització que vetlla per “incrementar les capacitats de lideratge i la visibilitat de les dones a la comunitat aeroespacial”. WIA compta amb un grup local a Barcelona des del 2019, capitanejat per Anna Ruiz i Mireia Colina. "El gran error és creure que les coses estan millor. Hem d'acceptar que tenim una societat inundada d'estereotips que ens condicionen a homes i a dones des que naixem, amb les joguines i la roba, i per descomptat amb què estudiem", opina Colina, qui també és space business developer a GTD, empresa especialitzada en enginyeria de sistemes i software per a diversos sectors productius, entre els quals destaca l’enginyeria aeroespacial.

Mireia Colina: "Les dones aterraran un dia a la indústria aeroespacial com l'home aterrarà un dia a Mart"

Des de WIA es mostren favorables a iniciatives puntuals i activitats de divulgació com la tertúlia organitzada per 22@Network, però defensen que s’ha d’atacar la situació des d’un prisma més estructural. “L'educació contínua i el coneixement, des de parvulari, és importantíssima; fins i tot les extraescolars, tot i que no són les bases del canvi", exposava Colina en una de les seves intervencions. En aquesta línia, la líder regional de WIA a Barcelona creu que la inclusió d’una assignatura de robòtica a l’educació infantil i primària, al mateix nivell que l’anglès o la música, permetria “fer veure la seva importància”.

Una rellevància que encara costa ser assimilada per alguns pares i mares, tal com expressava a la presentació de la tertúlia el president de la Comissió d'Innovació-Indústria 4.0 del 22@NETWORK BCN, Antoni Paz: “Quan les nenes i els nens volen estudiar coses menys habituals, i ens diuen que volen ser astronautes, a vegades sol generar una mica de por entre els pares”. Amb tot, des de WIA enceten aquests reptes amb optimisme de cara al futur, tal com representen les paraules de Mireia Colina: "Les dones aterraran un dia a la indústria aeroespacial com l'home aterrarà un dia a Mart".