Drons amb càmeres intel·ligents per reduir els accidents de trànsit a Catalunya

El Govern estudia implementar un sistema de sensors d’infrarojos als túnels per avisar als conductors de la presència de ciclistes i animals salvatges

Categories:

ACN

L'ús d'aparells voladors no tripulats està pensat per informar el servei de control de trànsit sobre excessos de velocitat
L'ús d'aparells voladors no tripulats està pensat per informar el servei de control de trànsit sobre excessos de velocitat | Gemma Sánchez (ACN)

Els drons amb càmeres intel·ligents i els sensors d’infrarojos són algunes de les tecnologies que el Servei Català de Trànsit (SCT) vol començar a utilitzar a partir de l’any vinent per reduir la sinistralitat a les carreteres. Així ho recull el nou Pla de Seguretat Viària (PSV) aprovat pel Govern, que es marca com a objectiu reduir un 12% els ferits greus i un 15% les víctimes mortals el 2023 respecte al 2021.

El director de Trànsit, Ramon Lamiel, ha explicat que s'està estudiant com es pot avisar als conductors de vehicles de la presència de ciclistes en túnels, com ja fan Andorra i França. Una de les opcions que es contempla és fer servir detectors de pas a terra o polsadors que haurien de prémer els ciclistes, cosa que activaria senyals lluminosos per als conductors. La mateixa filosofia s'aplicarà a les vies on normalment creua fauna salvatge com senglars i cabirols: detectors d'infrarojos activats pels animals posarien en marxa senyals lluminosos per als vehicles.

Els sensors permetran avisar als conductors a través de panells lumínics sobre l'arribada de ciclistes en túnels, l'encreuament d'animals o l'entrada d'altres vehicles

Un sistema semblant es podria implementar en les incorporacions de carreteres locals a vies d'alta capacitat, que ja té previst la seva primera prova a la C-17 a Centelles (Osona). La intenció és que el pas d'un vehicle per la via local s'avisi a través un panell lluminós als vehicles que venen per l'autovia. També s'utilitzaria tecnologia similar per captar i donar més informació als conductors de l'Eix Pirinenc, inicialment al tram entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell, sobretot en moments de temporals meteorològics com grans nevades. Es posarien càmeres i radars per tenir més informació i panells informatius.

Un altre tipus de tecnologia que el Govern estudia és l'ús de drons per rebre i donar informació sobre incidències i retencions en vies. Els aparells voladors no portaran radars per multar excessos de velocitat, però si càmeres per informar el servei de control del trànsit. A més a més, les càmeres fixes ja en funcionament o les que s'instal·lin en el futur podrien incorporar un programari, que està provant el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), per detectar passatgers que no portin el cinturó de seguretat cordat o conductors que manipulin el telèfon mòbil.

Etiquetes