Director del programa de Talent Digital de la Mobile World Capital Barcelona
El pes estratègic de fomentar les vocacions tecnològiques
"Falten professionals dels entorns familiars que es puguin adoptar com a referents de les noves professions"
El sector digital català està vivint una situació paradoxal. Els números no enganyen i demostren que és un dels pocs àmbits que manté una evolució positiva i segueix generant ocupació de qualitat, tot i l'impacte de la pandèmia. Això, però, no altera una tendència que sembla consolidada: hi ha una alta demanda de perfils digitals per part de les empreses, però aquesta no es pot cobrir a través de la formació. El nombre d'aplicacions per cada oferta laboral digital és baix en la majoria de posicions. Hi ha una gran diferència entre el nombre de matriculacions i titulacions universitàries en estudis TIC a Catalunya. Només un 11% dels alumnes amb vocacions tecnològiques finalitzen els estudis, un percentatge que representa un total de 4.317 professionals en els últims quatre anys, segons dades del Digital Talent Overview 2020. Aquest estudi també assenyala que el número de titulats ha crescut un 75% en el mateix període, una xifra similar a la de l'augment del 80% de la demanda de perfils digitals en els últims dos anys a Barcelona.
Les formacions alternatives, de moment, no contribueixen de manera significativa a reduir a la bretxa entre oferta i demanda existent al sector. The Future of Jobs, el reportatge del World Economic Forum publicat el passat mes d'octubre, assenyala que nou de les 10 posicions més demandades l'any 2025 seran purament digitals. Per tant, en aquest escenari carregat d'oportunitats per crear feines de valor afegit es preveu imprescindible fomentar les vocacions tecnològiques entre els joves per poder guanyar competitivitat.
"Falten professionals dels entorns familiars que els nens i les nenes puguin adoptar com a referents"
La vocació se situa als antípodes de qualsevol procediment racional. És un desig intern que en cada persona s'expressa de manera diferent. La pregunta és per què no som capaços d'incentivar i aprofitar aquestes vocacions tecnològiques i digitals entre la gent jove.
La realitat és que no estem 'venent' bé les possibilitats del sector. Això pot semblar superficial o un concepte que s'apropa més al món del màrqueting, però és fonamental. Falten professionals que els nens i les nenes puguin adoptar com a referents. I com a referents no entenem només personalitats reconegudes des d'un punt de vista mediàtic, sinó també membres dels entorns familiars. En tractar-se de professions relativament noves, encara no tenen un gran recorregut intergeneracional. En aquest procés d'apropar la tecnologia als joves i fer-la atractiva també hi ha mancances pel que fa als ecosistemes dels influencers. No hi ha una forta comunitat tecnològica formada per persones amb notorietat digital que utilitzin els registres dels joves per comunicar-se a través de les xarxes socials. Això ajudaria a explorar noves vies de contingut al mateix temps que dignificaria la professió i desestigmatitzaria la figura del tecnòleg, sovint representada a partir d'estereotips.
"No hi ha una forta comunitat tecnològica formada per persones amb notorietat digital que utilitzin els registres dels joves per comunicar-se a través de les xarxes socials"
Al Regne Unit ja estan treballant en aquesta línia a través d'Inspiring Girls International, una organització dedicada a augmentar les aspiracions de les noies a través del contacte directe amb models professionals femenins. El programa utilitza l'emmirallament i l'admiració com a palanques de canvi per revertir aquesta tendència. La tecnologia s'ha convertit en un aliat per apropar aquests referents als estudiants més joves a través de formats digitals com les videoconferències.
El canvi real implica incorporar i utilitzar la tecnologia a les aules, integrant-la en el procés d'aprenentatge de l'alumne més enllà de vessants purament digitals. La tecnologia ha de ser un complement per aprendre i explorar aplicacions d'altres àmbits com podrien ser, per exemple, la història o les ciències mediambientals. La clau radica en el fet que els alumnes entenguin perquè serveix la tecnologia i puguin ser ells mateixos, amb el suport dels professors i les escoles, els que investiguin a través del coneixement.
Aquí a Catalunya tenim l'exemple del programa mSchools, una iniciativa que ajuda alumnes i docents a integrar tecnologies digitals a l'aula, cosa que els permet oferir noves maneres d'aprenentatge. El programa ja ha involucrat més de 300.000 alumnes i 8.800 professors de més de 2.800 escoles. En total ha creat més de 300 hores de continguts educatius.