Més de 10.000 professionals TIC formats a través de ‘bootcamps’

Les escoles de formació de nous perfils tecnològics i digitals preveu incrementar un 75% el nombre de matriculacions en 4 anys

Categories:

Aida Corón

Els 'bootcamps' són una eina per cobrir la demanda immediata de talent tecnològic i digital
Els 'bootcamps' són una eina per cobrir la demanda immediata de talent tecnològic i digital | Ironhack

Els bootcampss’han convertit en una eina clau per formar professionals que puguin cobrir la demanda de talent digital i tecnològic qualificat. El fenomen va néixer als Estats Units, on només el 2019 van superar un d’aquests cursos 34.000 professionals que van ser reclamats per companyies com Google, Microsoft, Amazon o Facebook. Tot i que a l’Estat espanyol les xifres encara queden lluny, el 2020 es van formar 6.240 alumnes i s’espera superar els 10.000 enguany (+75% que el 2018), segons l’informe El mercat dels bootcamps a Espanyaelaborat per la Barcelona Digital Talent (BDT). Una xifra que en només quatre anys s’ha multiplicat per quatre i que preveu assolir els 45 milions d’euros de facturació el 2021.

La capital catalana és la ciutat amb més oferta de bootcamps. Compta amb el 40,5% de les places, seguida de Madrid amb el 33,3%. Majoritàriament es tracta de propostes d’una durada de 6 mesos i amb un fort component de presencialitat, malgrat que la pandèmia de la covid-19 ha ajudat a traslladar la docència a l’entorn en línia. “El motiu es troba en el seu ADN metodològic”, ha assenyalat el director del programa de Talent Digital de Mobile World Capital Barcelona, Jordi Arrufí, “busquen la creació d’una comunitat i els alumnes treballen en projectes digitals amb conceptes pràctics”.

L’estudi de la BDT conclou que el 80% dels estudiants d’aquestes píndoles formatives tenen més de 25 anys. També destaca la presència femenina, la qual el 2020 va assolir el 36%, per sobre del 16% que representa la força laboral formada per dones en les TIC, segons l’Eurostat. Per al 2021, la previsió és assolir el 40% de quota femenina en els bootcamps.

Aquests programes estan enfocats al reskilling, pel que Arrufí ha alertat que no es tracta de “competir amb la formació reglada com les enginyeries, la formació professionals o els màsters”, sinó que els estudiants que s’hi adrecen busquen “adquirir competències tecnològiques i buscar una nova oportunitat”.

Precisament l’alta ocupabilitat és un dels trets característics dels cursos. El 50% dels qui van completar un programa d’aquestes característiques va trobar feina en 3 mesos, principalment en start-ups com Red Points, Glovo, N62, Idealista o Wallapop; consultores IT com Capgemini, Accenture, Deloitte o Everis; o en corporacions com Banc Santander, Seat, Telefónica, Ogilvy i Zara, segons destaca l’estudi.

Els principals perfils que sorgeixen de les aules són el de desenvolupador web, data science o expert en machine learning, especialista en experiència d’usuari, en ciberseguretat o en mobile development.

Cobrir la necessitat real de talent

El referent a escala mundial és els Estats Units, però si es fa una mirada europea, el global head of operations i general manager Barcelona d'Ironhack, Adrià Baqués, té clar que Espanya ha estat “pionera”: “És un dels països amb els bootcamps més desenvolupats i amb un mercat menys fraccionat que el nord-americà que permet tenir més especialització, oferir currículums específics i complementar-se”. A més a més, destaca que al sector estatunidenc, aproximadament el 50% de les formacions provenen de necessitats corporatives, mentre que a casa nostra el pas cap al reciclatge és una decisió personal.

Baqués: “Espanya és un dels països europeus amb els 'bootcamps' més desenvolupats”

I si la cerca d’un canvi de rumb en la carrera professional és una motivació clau per aventurar-se en un bootcamp, l’upskilling o adquisició de coneixements complementaris és la segona. “Es busca completar coneixements i obtenir un perfil híbrid”, ha comentat Baqués en el debat posterior a la presentació de l’informe, “són treballadors amb experiència en sector no tecnològics, però propers a ell, i volen adquirir noves habilitats”.

Tot això ho veuen de prop a Everis, on incorporen unes 2.500 persones al mercat laboral anualment. D’aquestes, la manager talent i employer branding, Vanessa Paulino, ha situat en entre 500 i 600 les peticions per contractar treballadors amb habilitats digitals. “Es valora tant la formació universitària com altres formacions”, ha afirmat, tot i que reconeix que els bootcamps destaquen per estar “orientats a les necessitats concretes i immediates del mercat”. Unes necessitats reals que també demanen la incorporació del talent femení per cobrir la demanda de talent i on escoles com AllWomen.tech juguen un rol clau. Tant l’alumnat com el personal docent són dones, un tret que la CEO i cofundadora de la iniciativa, Laura Fernández, ha posicionat com a element clau per “generar referents, una xarxa de contactes professionals i empoderament per demostrar que les dones poden treballar en el sector tecnològic”.