Tres mesos per canviar de feina

Els ‘bootcamp’ proposen programes formatius d’entre nou i 12 setmanes per preparar professionals capaços de cobrir la mancança de talent del sector TIC

Categories:

Aida Corón

Els 'bootcamp' són una eina per formar-se ràpidament i cobrir la falta de professionals a curt termini
Els 'bootcamp' són una eina per formar-se ràpidament i cobrir la falta de professionals a curt termini | Ironhack

Formar-se en només 12 setmanes per ocupar un lloc en el sector TIC és possible. Això és el que ofereixen els bootcamps, formacions exprés de tres mesos pensats perquè persones de qualsevol branca professional puguin reciclar-se o especialitzar-se en alguna àrea tecnològica per cobrir la demanda de talent qualificat que té l’àmbit. I és que les empreses fa temps que alerten d’una greu mancança de treballadors amb les aptituds necessàries per a l’economia del futur, però la covid-19 encara ho ha agreujat més. Segons la Barcelona Digital Talent, només a la capital catalana es van crear més de 6.000 posicions laborals, un ritme de creixement massa allunyat del que ofereix la preparació dels perfils preparats per cobrir-los.

 El model de bootcamp s’inspira en els programes intensius de preparació física de l’exèrcit dels Estats Units i va tenir el seu origen a Silicon Valley. “El model va arribar a Europa el 2012 quan es va veure que hi havia massa atur i un gap digital massa gran”, explica el director general d’Ironhack, Adrià Baqués, “la gent tenia dificultats per canviar de carrera perquè fer el pas a la tecnologia suposava estudiar molts anys”. Aquesta escola compta amb seus a diferents punts del món, des de Miami o Sao Paulo, fins a capitals europees com Amsterdam, París, Londres o Madrid. En el cas de Barcelona, estan situats al 22@, una localització estratègica per estar en contacte amb teixit tecnològic i empresarial de la capital catalana.

Formació pràctica i actualitzada

Tal com assenyala Baqués, aquesta nova proposta formativa es diferencia de la universitat perquè té un format “learning by doing on s’aprèn amb pràctica, fent exercicis i projectes, i sense exàmens ni notes”. L’objectiu que té el programa és “ensenyar a aprendre un llenguatge de programació nou que hi ha perquè els alumnes continuïn aprenent un cop han acabat amb nosaltres”, apunta. Per aconseguir-ho, el director de la que va ser la primera escola amb bootcamps a Europa afirma que és vital estar en contacte directe amb el teixit empresarial i saber cap a on van les tendències. “En els vuit anys que fa que som a Espanya, hem canviat estructuralment el currículum tres vegades i anem fent canvis petits contínuament per adaptar-nos a la demanda del mercat”, afegeix.

Baqués: "En vuit anys, hem canviat estructuralment el currículum tres vegades i anem fent canvis petits contínuament"

Precisament l’actualització constant és un dels elements que destaca d’aquest model formatiu i que, en molts casos, ha estat un punt de conflicte amb les universitats. “Elles no estan connectades amb les empreses com nosaltres, ni tenen la capacitat de canviar el contingut del que ensenyen amb la mateixa facilitat perquè tenen una estructura antiga i poc àgil”, compara Baqués, “també tenen professors que són catedràtics i porten tota la vida ensenyant, no saben la importància d’estar connectat i adaptar-se al mercat”. Una posició que desmenteix el vicedegà de Promoció i Comunicació de la Facultat d’Informàtica de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC-FIB), Enric X. Martín Rull, qui destaca que el seu principal objectiu és “formar enginyers que sàpiga de hardware i de software per adaptar-se a qualsevol eina que surti, i no només professionals que segueixen una moda o un llenguatge concret”.

Des del seu punt de vista, els bootcamps són una bona eina per complementar la formació adquirida amb una enginyeria o per canviar anar cap a les TIC si es prové d’una àrea científica, però remarca que per a un professional que surti de la UPC-FIB “no tindrà la necessitat de cursar-ne un perquè ja comptarà amb una formació lògica bàsica i recursos per mantenir-se actualitzat”. A més a més, assegura que els dos últims anys d’una enginyeria, i més concretament en el cas d’Informàtica, “són més dinàmics i cauen i broten noves assignatures especialitzades segons demanda el mercat”. La conversa amb les companyies que ofereixen les pràctiques als estudiants és un altre dels canals per mantenir-se al corrent, com també a través dels grups de recerca de la UPC que estan en contacte directe amb organismes com el Barcelona Supercomputing Center. Un dels exemples que esmenta Martín és el nou Grau en Intel·ligència Artificial, el qual diu que és una mostra de com es mantenen actualitzats i amb una proposta formativa “en profunditat i de diversos anys”. “Potser no anem tan ràpidament com el sector privat, però ens adaptem”, comenta.

Martín afirma que els universitaris “no tindrà la necessitat de cursar-ne un perquè ja comptarà amb una formació lògica bàsica i recursos per mantenir-se actualitzat”

Malgrat que aquestes escoles posen a l’abast de qualsevol treballador píndoles per reciclar-se i que, com destaquen, estan plenament actualitzades pel que fa a tendències del mercat, el director d’Ironhack a Barcelona reconeix que no poden substituir la universitat: “No substituïm una carrera, un enginyer informàtic amb un dels nostres cursos tindrà un perfil més complet, però sí que podem ajudar a obtenir especialitzacions i a passar-se a les TIC quan es ve d’un altre sector”. Tot i que situa la seva proposta com una eina important per al reskilling per cobrir el gap que actualment hi ha al mercat, no descarta que en un futur “el model es professionalitzi, s’acrediti i els governs ho validin en paral·lel a les carreres universitàries”.

Ràpida incorporació laboral

Els estudiants dels bootcamps acostumen a tenir entre 25 i 30 anys, i provenen de sector diversos segons la tria formativa escollida. Mentre que en els cursos de desenvolupament web es troben professionals d’àrees diverses que busquen fer un canvi radical, en el cas de l’anàlisi de dades és més habitual veure enginyers i perfils que ja provenen de carreres tècniques. “Com més madur és el producte i més s’ha pogut validar, menys por i menys costa fer un canvi de carrera”, comenta Baqués. I la covid-19 els ha ajudat a augmentar l’interès pels cursos que proposen a causa del gran nombre d’ERTES i persones que s’han trobat amb l’atur. “La gent s’ha vist amb la necessitat de reciclar-se i s’han adonat que les TIC són un sector que ha patit menys durant la pandèmia”, explica.

Ironhack ofereix formacions per adaptar els professionals a les TIC | Ironhack

Actualment, el mercat demanda experts en desenvolupament web i, en menor mesura, en experiència d’usuari i en l’anàlisi de dades, però la previsió és que vagin a l’alça, com a posicions destacades. La ràtio de contractació d’Ironhack, en ple context de pandèmia, és del 75% en sis mesos, mentre que abans del coronavirus estava en un 85% en 90 dies. “Estem parlant de terminis molt curts d’incorporació de talent”, destaca Baqués, que situa aquesta pota, juntament amb la importació de talent, com els eixos per cobrir la falta de professionals de manera immediata.

Apostar pel talent de la companyia

Algunes companyies ja estan apostant per la contractació d’aquests programes per recol·locar treballadors en línies de muntatge i altres posicions on ha entrat l’automatització. Aquesta ha estat l’estratègia de l’automobilística Seat per a la nova divisió de programadors de la Seat Code dedicada a la creació de programari. La plantilla està formada per un centenar de desenvolupadors, però cinc d’ells han format part d’un programa de formació que els ha permès passar de ser treballadors de la fàbrica a tenir un perfil de desenvolupador júnior. “Vam decidir promoure el talent intern cap a les noves professions per donar oportunitat a la gent de la fàbrica”, explica el responsable de Formació i Desenvolupament de la companyia, Ismael Lara, qui especifica que el procés ha constat d’una selecció interna per buscar “personal motivat per fer la transformació”.

El bootcamp que els ha permès fer ha constat d’un temari personalitzat per a les necessitats de l’empresa i ha tingut una durada de quatre mesos. “Ha estat una formació intensa i intensiva per aprendre tots els llenguatges”, comenta Lara, “el programa s’ha elaborat amb una empresa experta en continguts digitals, juntament amb la nostra gent de la Seat Code”.

Els cinc treballadors que s’han format amb el ‘bootcamp’ | Cedida

Dos dels treballadors escollits per al canvi es troben en la franja dels 25 als 30 anys; mentre que els altres tres, entre els 40 i els 45 anys. Tot i que han iniciat la nova trajectòria professional amb un perfil de coneixement baix, el director de l’àrea de Formació assegura que és “l’inici d’un camí”: “Estem vivint moltes disrupcions que ens obliguen a tenir una antena en la transformació d’empleats. Aquest ha estat un primer exercici i en farem molts més perquè el camí és llarg, però cal estimular el talent intern i ajudar-los a fer les primeres passes per continuar formant-se i creixent en la nova àrea”. A més a més, remarca que un dels avantatges del reskilling des de dins és que els treballadors coneixen la filosofia de l’empresa i que, en aquest cas i com a coneixedors de la fàbrica, “poden fer aportacions en la creació de software per a les màquines que utilitzem com a coneixedors del seu funcionament”.

Lara: "Estem vivint moltes disrupcions que ens obliguen a tenir una antena en la transformació d’empleats"

En aquest cas, Lara assegura que la tria d’un bootcamp com a eina per a la formació de personal respon a la “rapidesa i especialització” que ofereix aquest tipus de programa. Tot i això, recorda que el reciclatge professional és una pràctica que les fàbriques han aplicat des de fa dècades i que aquesta nova metodologia formativa només ha fet que adaptar el sistema als nous temps digitals i a una velocitat de transformació molt més elevada.