DE-CIX posiciona Barcelona com a nou ‘hub’ digital amb un gran node d’intercanvi d’internet
La companyia alemanya instal·la tres centres a Sant Boi i a la Zona Franca per connectar la península amb Europa, Àsia i l’Àfrica
Categories:
L’operador alemany DE-CIX ha posat en marxa una plataforma d’interconnexió a Barcelona. El punt neutre d’intercanvi d’internet s’articula a través de tres centres de dades a Sant Boi i a la Zona Franca, que completen la infraestructura de la companyia líder de punts d’intercanvi al món amb les instal·lacions de Madrid i Lisboa a la península. La nova localització catalana dona servei a més de 30 xarxes, entre les quals hi ha grans companyies com Google o Microsoft i empreses catalanes, i es connecta amb Europa a través de Marsella, i amb Àfrica i l’Àsia.
La tria de Barcelona per part de DE-CIX amplifica l’impacte positiu en termes econòmics i tecnològics de l’arribada dels cables submarins internacionals el 2023 i del port digital de Sant Adrià de Besòs. Segons ha assenyalat el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, el node suposarà “un enriquiment perquè posiciona Catalunya com a pol d’atracció d’empreses i inversions internacionals” i ha apuntat que permetrà crear “riquesa, talent i llocs de treball d’alt valor afegit”. La infraestructura també revertirà positivament en els serveis a la ciutadania, la qual rebrà “una millora substancial dels serveis que requereixen molt baixa latència”.
Les dades més recents d’El mapa d'interconnexió del Sud d'Europa, elaborat per DE-CIX , EllaLink i Interxion, ratifica el potencial de Barcelona com a hub d’interconnectivitat, amb un increment d'ample de banda del 35% des de 2016.
DE-CIX Barcelona arrenca amb força
DE-CIX Barcelona ofereix ja serveis d'interconnexió com peering (interconnexions per IP), interconnexió privada i serveis d'intercanvi d'informàtica al núvol (cloud computing) a través de la seva reconeguda plataforma Apollon, així com accés addicional als principals núvols públics com ara Microsoft Azure, AWS, Google Cloud i IBM Bluemix i Oracle. A més, després d’instal·lar-se en els centres de dades de BitNAP i Equinix, la companyia ha anunciat que comença a oferir els seus serveis en un tercer centre de dades: el que EdgeConneX té a Barcelona.
La funció principal de l'intercanvi de tràfic és permetre que les xarxes estiguin interconnectades de manera directa, en lloc de per una o més xarxes de tercers, i reduir la distància que les dades han de recórrer fins arribar a l'usuari final (latència).
DE-CIX gestiona 28 punts neutres d'intercanvi d'Internet a tot el món perquè els proveïdors d'Internet, les xarxes de continguts i els serveis en el núvol siguin al més a prop possible de l'usuari final. Aquestes companyies realitzen peering en aquests punts neutres i, d'aquesta manera, aconsegueixen optimitzar l'experiència d'Internet dels usuaris, així com la seguretat de la xarxa.
Formació en infraestructures d'interconnexió
En el marc de l'arribada de DE-CIX a Catalunya, la companyia també ha anunciat l’acord a què ha arribat amb la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per crear la Interconnection Academy a Barcelona. Es crearà un centre de formació en telecomunicacions i infraestructures digitals, d’on sortiran experts en interconnexió certificats internacionalment. La Interconnection Academy també oferirà un altre tipus de formació, sempre relacionada amb els serveis d'interconnexió de xarxes.
La Interconnection Academy és una experiència única que afavorirà el desenvolupament de les tecnologies digitals en tots els àmbits de la societat catalana i generarà noves oportunitats de negoci i ocupació dins de l'ecosistema digital català.