Catalunya tindrà el primer port digital de cables submarins del Mediterrani

Comencen les obres de la Barcelona Cable Landing a Sant Adrià de Besòs per rebre connexions internacionals i impulsar el sector TIC

Categories:

Redacció

La Barcelona Cable Landing Station té autorització per rebre fins a vuit cables submarins
La Barcelona Cable Landing Station té autorització per rebre fins a vuit cables submarins | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

Catalunya comptarà el 2022 amb una estació d’aterratge amb dimensions de connectivitat internacional a Sant Adrià de Besòs, la Barcelona Cable Landing Station. Aquest dijous han començat les obres de la nova instal·lació, que pretén ser el port digital de referència del Mediterrani i permetre l’arribada de cables submarins sense restriccions. El projecte està liderat per la companyia AFR-IX Telecom i compta amb el suport de la Generalitat i l’ajuntament del municipi on s’ubicarà.

Els cables submarins connecten els continents per efectuar la tasca d’autopistes per transportar la informació de la xarxa caps als ports, on són distribuïdes porteriorment als centres de dades. Actualment hi ha en funcionament 400 cables a tot el món i suposen un volum d’1,2 km. La regió mediterrània compta amb Marsella com a principal porta d’entrada dels cables de fibra òptica, pel que la construcció d’una nova estació d’aterratge permet desaturar la infraestructura.

Un impuls per a les TIC de Catalunya

L’estació d’aterratge catalana serà l’enllaç de fins a vuit dels cables submarins de fibra òptica d’alta capacitat de l’Àsia, l’Àfrica i la Mediterrània que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida. Es calcula que un cable té la capacitat transmissora d’entre 2 i 3 mil satèl·lits.

Segons apunta la Generalitat, aquesta activitat podria generar un increment del PIB a Catalunya d’entre el 2 i el 4% en els propers quatre anys (2020-2024), i seguir accelerant la creació d’ocupació del sector TIC fins a superar els 200.000 llocs de treball al 2024.

La localització de Sant Adrià de Besòs ha estat escollida per les connexions a totes les xarxes de fibra òptica del país, no presenta barreres físiques per a l’entrada dels cables, que passen soterrats a una profunditat d’uns 2 metres per la línia de costa sense emetre cap mena de radiació, i el litoral de Sant Adrià no pateix l’erosió d’altres zones de Barcelona. A més a més, per la seva proximitat amb el 22@, fa que s’esperi que la zona sigui un pol d’innovació.