Un cable submarí multiplicarà la connectivitat de Catalunya
La Generalitat anuncia la inclusió del territori català en la ruta 2Africa per connectar Europa, Àsia, l’Orient Mitjà i Àfrica
Categories:
Catalunya ha aconseguit el primer cable de connectivitat internacional. L’accés a la infraestructura serà efectiva el 2023 i suposarà que el territori es converteixi en un dels ports d’aribada i de connexió de la ruta 2Africa. Amb 37.000 km de longitud, aquest és un dels projectes de cable submarí de fibra òptica més llargs, complets i importants del món, que connectarà Europa, Àsia, l’Orient Mitjà i Àfrica.
El 99% del trànsit intercontinental d’internet es realitza mitjançant aquest tipus d’infraestructura, de manera que la inclusió de Catalunya en una de les principals rutes suposa un impuls cap a la connectivitat del territori i una ajuda de cara a la millora del seu potencial tecnològic. En aquest sentit, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha posat de manifest que la fita és el resultat de la feina feta pel Govern en els últims anys per dotar Catalunya dels últims recursos tècnics. “La fibra òptica de la Generalitat ha permès connectar Catalunya al món. Ara aquest cable fa que el món es pugui connectar amb Catalunya”, ha afirmat.
🔴❗️Després de 5 anys de feina intensa i discreta del @govern, avui podem anunciar que el 2023 arribarà a #Catalunya el segon cable submarí de #FibraÒptica més important del món en extensió, que connectarà Europa amb Àfrica 👇#RepúblicaDigitalpic.twitter.com/Nsm83t0Otm
— Jordi Pu1gnerO (@jordiPuignero) May 18, 2020
La resistència davant inclemències meteorològiques i una menor latència i major amplada de banda posicionen el cable submarí com una infraestructura més fiable i de major capacitat i, per tant, més robusta i eficaç davant l’increment del tràfic d’internet, i garanteix una millor qualitat dels serveis de continguts de vídeo (streaming), gaming, finances i d’altres serveis digitals que necessiten una molt baixa latència.
Construir una economia més digital
Paral·lelament, el conseller ha posat en valor l’impuls que suposa aquesta connexió en la construcció d’una nova economia: “Si la fibra òptica ha permès generar i crear nova activitat econòmica digitalitzada arreu del territori, ara el cable submarí permet generar una nova economia del futur. Si les grans indústries del segle XX buscaven autopistes, ports i aeroports per instal·lar les seves empreses, ara les grans empreses del segle XXI busquen connectivitat internacional. I això és el que porta un cable submarí”.
El projecte està promogut per Facebook i grans operadores de telecomunicacions internacionals com China Mobile International, MTN GlobalConnect, Orange, STC, Telecom Egypt, Vodafone i WIOCC.Alguns d’ells, interlocutors directes del Govern per desenvolupar les condicions tècniques, administratives i econòmiques necessàries perquè aquest tipus d’infraestructures puguin arribar a Catalunya, així com per garantir que els cables submarins disposin, en territori català, de les infraestructures necessàries per arribar als principals espais de Centres de Procés de Dades (Barcelona, Zona Franca i Cerdanyola).