El BSC estrena la seu dels futurs superordinadors

El centre de recerca amplia les instal·lacions amb un nou edifici de 12.000 m2 que es prepara per rebre el Mare Nostum 5

Categories:

RedaccióACN

El BSC-Repsol Building comptarà amb 530 treballadors i un soterrani preparat per rebre superordinadors
El BSC-Repsol Building comptarà amb 530 treballadors i un soterrani preparat per rebre superordinadors | BSC-CNS

El Barcelona Supercomputing Center amplia les instal·lacions amb la incorporació d’un edifici de 12.000 m2 com a seu corporativa. El nou BSC-REPSOL Building serà la seu del MareNostrum 5 i el lloc de treball de 530 treballadors que actualment es trobaven en altres espais. L’equip estarà connectat a través d’una passarel·la amb l’anterior emplaçament i on s’ubica el superordinador Mare Nostrum 4. La nova distribució permetrà, en paraules del director del centre, Mateo Valero, “una interacció més gran entre els investigadors, que disposaran de punts de trobada per intercanviar idees i crear sinergies”.

L’edifici compta amb quatre plantes d’oficines, 35 sales de reunions, dues aules de formació, un auditori i diferents punts de trobada per fomentar el treball conjunt entre investigadors d’àrees diverses. El soterrani s’adequarà per acollir una sala per a superordinadors que permetrà ampliar la instal·lació d'infraestructures de supercomputació de més volum i capacitat, com el futur MareNostrum 5, que podria arribar a mitjans del 2022.

Col·laboració institucional

La nova seu ha tingut un cost de 19,6 milions d'euros i s'ha finançat amb les aportacions del govern espanyol i la Generalitat, així com la col·laboració de la Fundació Repsol i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. En la presentació de la nova seu, Valero ha posat en valor l’esforç per dotar el centre de recursos i ha recordat que és una peça clau per investigar sobre temes com ara el coronavirus o el canvi climàtic.

Per la seva banda, el president de la Fundació Repsol, Antoni Brufau, ha assenyalat que és una obra "emblemàtica, pensada i executada amb propòsit i dimensió". En aquest sentit, ha recordat que les dades massives serien “estèrils” si no hi hagués capacitat per processar-les i ha situat el BSC com “un referent en el desenvolupament tecnològic”. Des de la Generalitat, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha indicat que el seu departament reforçarà l'aposta pel BSC, una infraestructura "clau per al país". Ambdós han defensar la col·laboració publicoprivada com una eina per impulsar projectes d’aquesta magnitud.