Eurecat valida un model per optimitzar la gestió de les granges amb intel·ligència artificial

L’anàlisi de dades operacionals al sector permet crear una solució que ajuda a prendre decisions més informades i incrementar la productivitat

Categories:

Redacció

Eurecat aplica la intel·ligència artificial en la gestió del negoci de les granges porcines
Eurecat aplica la intel·ligència artificial en la gestió del negoci de les granges porcines

Eurecat ha desenvolupat i validat un nou model basat en intel·ligència artificial per a granges del sector porcí per prendre decisions més informades i incrementar la productivitat i competitivitat de les empreses. El centre tecnològic, que ha comptat amb la col·laboració d’OPP Group, ha usat dades operacionals sobre aquests espais d’explotació ramadera per integrar coneixement del cicle reproductiu, l’alimentació i la reposició per dissenyar els algoritmes que permeten optimitzar el negoci.

La metodologia implementada ha permès identificar les variables claus per obtenir bons resultats i ha definit una llista de recomanacions per contribuir a la productivitat de les granges.

Innovació en agricultura

Amb la millora obtinguda en la presa de decisions, les empreses del sector “no només són més eficients i competitives, sinó que també es posicionen al capdavant de la innovació sostenible i són part essencial i tractora de la transformació de la societat, més ecològica i digital”, afirma el director de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Xavier Domingo.

D’acord amb l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Josep Pijuan, és necessari “mesurar què està passant a les granges per saber on tenim marge de millora i per implementar serveis avançats que assessorin, automatitzin i optimitzin la seva gestió”.

“Analítica avançada en granges de porcs” compta amb el finançament de Transferència Tecnològica del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Comissió Europea i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

La digitalització dels sectors agrícola i ramader

El centre tecnològic Eurecat participa en diversos projectes que “han aconseguit valoritzar la importància d’una bona recollida de dades i demostrar el potencial que tenen, mitjançant l’ús de tècniques d’aprenentatge automàtic, en la millora productiva dels sectors agrícola i ramader”, explica Pijuan.

En paraules de l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Lluís Echeverria, gràcies a les noves tecnologies digitals, com la Internet of Things (IoT) o la Intel·ligència Artificial, “s’ha pogut implementar un sistema intel·ligent per al suport a la decisió que ofereix una millora substancial en l’optimització de la productivitat en granges del sector porcí”, que ha demostrat també que “aquestes tecnologies també tenen lloc en el sector agroalimentari”.

La digitalització i recol·lecció de dades ha permès la introducció del machine learning en el sector ramader, “demostrant un gran avenç en l’automatització, la gestió i l’optimització de tasques en les granges”, afegeix l’investigador de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Marc Ribalta.