Col·laboratori Cat Sud fa els primers passos com a pol d’innovació social i digital
La nova estructura relaciona diferents laboratoris del territori per sumar sinèrgies
Categories:
El Col·laboratori Cat Sud ha fet la seva presentació al públic aquest dijous com el primer hub de laboratoris per a la innovació social i digital a Catalunya, després d’alguns mesos de rodatge. La infraestructura aglutina laboratoris del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre per sumar sinèrgies i innovar conjuntament.
El projecte, impulsat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i la Fundació i2Cat, amb la implicació de la Diputació de Tarragona i la URV, preveu incorporar nous labs del territori. Actualment hi ha vuit laboratoris adherits: URV Lab, Tgn Social Lab, Labs FP, Ciutat Sàvia CoLab, COEbreLAB, Interiors LivingLab (Cenfim), Impuls_Lab Amposta i FabLab Terres de l’Ebre. Representen administracions publiques locals, universitats i centres de recerca i també teixit empresarial de la zona, en una aliança per respondre els reptes futurs del territori, i innovar i fer recerca conjuntament.
“L’objectiu és fer innovació i proposar iniciatives des del territori, amb el territori, i per al territori”, ha assegurat el conseller Jordi Puigneró. “Catalunya ha de ser un gran laboratori d’innovació i un país digital. Hem d'incloure el territori en l'esquema de la innovació".
L'estructura està integrada per vuit laboratoris de les terres de l'Ebre i espera créixer amb centres d'arreu de Catalunya
Durant la presentació, Artur Serra, sotsdirector de la Fundació i2Cat, ha apuntat que Catalunya pot ser el primer país que posi en marxa un sistema universal d’innovació. "Els col·laboratoris són els embrions d’aquests nous sistemes”, ha afegit. Per la seva banda, els labs han corroborat que, sense l’impuls del Col·laboratori, no podrien estar executant projectes i que és l’inici d’un camí “il·lusionador” i “engrescador”.
Un cop posat en marxa el Col·laboratori Cat Sud, es preveu identificar altres territoris on desplegar el mateix model d’interconnexió de laboratoris d’innovació i estendre aquest projecte a tot Catalunya.
Primer Màster d'Innovació Social Digital
Durant la presentació del Col·laboratori Cat Sud, també s’ha anunciat la posada en marxa del primer Màster d'Innovació Social Digital, que es començarà a impartir el proper curs 2020-2021. Ha estat dissenyat per i2Cat amb una vocació professional, interuniversitària i aglutinadora de persones i entitats actives en el món de la innovació social i digital. El professorat està format íntegrament per professionals en actiu en el món de la innovació social i digital, molts d’ells pertanyents a labs de Cat Sud i diferents universitats catalanes.
La Universitat de Barcelona serà la primera que l’impartirà oficialment a partir d’octubre i s’està treballant amb altres universitats com la URV i la UAB per incorporar-lo properament a la seva oferta formativa.