Móra d’Ebre i Móra la Nova estrenen la xarxa 5G rural a Catalunya

La Ribera d’Ebre és la primera àrea que promourà amb formació, proves i laboratoris la nova tecnologia

ACN

Presentació de l'àrea 5G de Catalunya a les Terres de l'Ebre
Presentació de l'àrea 5G de Catalunya a les Terres de l'Ebre | Generalitat

Les Terres de l'Ebre ja tenen la primera de les àrees 5G de Catalunya, on es testarà la tecnologia en l'àmbit rural, que dona cobertura des d'aquest dijous a Móra la Nova i Móra d'Ebre. L'estació base, una infraestructura neutra, s'ha situat al polígon del Molló i inicialment té freqüència cedida per Orange, tot i que es treballa per afegir altres operadors.

Les àrees 5G seran espais territorials on es promourà la tecnologia 5G amb activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Un dels objectius de la iniciativa és contribuir a reduir "l'escletxa digital", fomentar la innovació i dinamització econòmica, i convertir la tecnologia en un "antídot" al despoblament.

CoEbreLab 5G Rural

L'àrea portarà el nom de CoEbreLab 5G Rural i és la primera que es promou al territori fora de l'entorn urbà. El projecte es posa en marxa amb un pressupost de més de 2 milions d'euros, per al període 2020-2023. D'aquests, 1,4 milions provenen del projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) de la Generalitat, un impuls diferencial de la resta d'àrees 5G perquè l'ebrenca serà l'única on s'implementarà el TDA 5G Rural amb aquesta inversió.

El projecte en Tecnologies Digitals Avançades (TDA) l'executarà la Fundació i2CA i pretén "evitar l'escletxa digital en el desplegament d'infraestructures 5G a Catalunya", definint un model de desplegament de la xarxa que ofereixi aquest servei en entorns rurals i zones poc poblades. Es farà en col·laboració amb entitats del territori, tant públiques com privades, i vol mostrar la viabilitat del concepte "operador neutre d'infraestructures".

D'aquesta manera, es testarà "en entorns rurals reals" el desplegament del 5G, i es podran crear productes i serveis digitals de valor afegit per estendre'ls per les Terres de l’Ebre primer, i en altres zones rurals de Catalunya. "Posem les bases perquè aquest territori intel·ligent: el concepte de les smart city aplicat en l'àmbit rural. I sobretot dotem el territori de l'exercici del dret a innovar des del territori i pel territori", ha remarcat el conseller Jordi Puigneró.

El desplegament de la tecnologia pot facilitar la redistribució de la riquesa a través del teletreball i l'atracció d'empreses

Puigneró ha assenyalat també que el projecte "és un gran antídot pel despoblament". "La fibra òptica i el 5G poden ser la infraestructura perquè en lloc que la gent li sigui més fàcil marxar a treballar a les ciutats, permeti quedar-te al territori, al teu municipi per petit que sigui. És una gran oportunitat, ho veurem amb el temps, per fixar la gent als seus pobles i al seu territori", ha defensat. "Que puguem dir que l'empresa més gran del món pugui ser allotjada al municipi més petit del món i és possible amb la nova comunitat digital i és una gran oportunitat per les Terres de l'Ebre", ha apuntat.

La nova xarxa ha estat impulsada pel Departament de Polítiques Digitals amb el suport de Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT i el lideratge local del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, el suport del Consorci per a la promoció del sol industrial del polígon del Molló, així com de diverses institucions i empreses de les Terres de l'Ebre.