La falta de directives en empreses tecnològiques manté la bretxa de gènere
El nombre de dones en càrrecs intermedis retalla distàncies, però encara es troben amb dificultats per ascendir en la seva carrera professional
Categories:
El sector de les TIC ha registrat una lleugera millora en la cursa cap a la igualtat entre homes i dones, especialment en càrrecs intermedis, segons conclou un estudi presentat per Hays i el Cercle Tecnològic. Aquest ascens ha permès registrar una igualtat en la franja salarial de 31.000 a 50.000 euros bruts anuals que representen aquests càrrecs, però l’informe confirma que la presència d’homes en càrrecs d’alta direcció és majoritària i que els de 51.000 euros bruts anuals o superiors es concentren en les seves mans.
L’àrea amb un increment de sou més elevat des del 2018 es correspon a les tecnologies de la informació amb una pujada de més del 6%. Unes posicions ocupades principalment per homes, els quals es concentren en càrrecs relacionats amb programació i desenvolupament, o posicions de direcció, mentre que els perfils de màrqueting online i aplicacions atrauen més dones. “Encara són poques les dones que estudien carreres tecnològiques i normalment estan més enfocades a negoci i departaments més digitals”, ha apuntat la directora IT, digital i ecommerce de Hays.
Al llarg del 2021, les posicions més sol·licitades han estat Front End Developer, Back End Developer, Data, DevOps i CRM Consultant. Per contra, la demanda més baixa s’ha donat en els perfils ERP Consultant, System Administrator, Network Engineer i RoR Developer.
Desigualtat poc percebuda
Malgrat que la percepció majoritària és que els salaris són baixos, les dones són un 10% més propenses a estar en desacord amb la seva retribució. Els principals motius assenyalats pels enquestats tenen a veure amb una mala gestió empresarial i un pla de carrera mal dissenyat; favoritisme pel que fa a càrrecs i sous; i revisions de sous insuficients.
L’estudi també posa el focus en les oportunitats laborals i mostra polarització entre els qui consideren que hi ha discriminacions i els que demanen més igualtat en termes de gènere i edat. A més a més, apunta que el 72% de les companyies no veu situacions de desigualtat, el que, en paraules de la directora de Hays a Espanya, Vanesa Peña, “no es perceben les diferències del mercat”. A gairebé cinc mesos de l’aprovació del Reial Decret d’Igualtat Retributiva, només el 8% dels enquestats assegura haver notat algun canvi en la seva organització.
Només el 8% de les empreses ha aplicat canvis després de l’aprovació del Reial Decret d’Igualtat Retributiva
En relació amb les baixes temporals, les dones aturen la seva carrera professional un 8% més que els homes. En un 45% dels casos el motiu és la maternitat o la conciliació, mentre aquesta és la motivació només en el 25% dels homes, seguida de prop per temes de salut o emprenedoria.