Grader, l’app gironina per combatre el fracàs escolar

Tres emprenedors creen un programari que permet fer un seguiment personalitzat dels estudiants de primària i secundària

RedaccióACN

L'aplicació incorpora exercicis extrets del banc de competències bàsiques del Departament d'Educació de la Generalitat
L'aplicació incorpora exercicis extrets del banc de competències bàsiques del Departament d'Educació de la Generalitat | Tima Miroshnichenko (Pexels)

Un 17,4% dels estudiants catalans abandona els estudis de manera prematura, d’acord amb les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT). Per tal d’evitar aquestes situacions des d’una etapa més primerenca, tres emprenedors gironins han creat Grader, una aplicació per a alumnes de primària i secundària pensada per ajudar-los en les assignatures que més els costa i reduir el risc de fracàs escolar.

Grader permet fer un seguiment personalitzat de l'estudiant i genera una agenda digital que fa que estudiants, mestres i pares o tutors sàpiguen l'evolució que va tenint. L’eina ofereix una visió "coral" al docent, ja que si veu que hi ha algun aspecte d'una assignatura determinada que part de la classe falla, pot repensar les classes i millorar-les. L’aplicació està equipada amb una sèrie d’exercicis extrets del banc de competències bàsiques del Departament d’Educació perquè aquells alumnes que ho necessitin puguin repassar els conceptes que no tenen clars. Tot i això, si el professor vol, pot incorporar preguntes o exercicis que després els joves responen i treballen a casa.

El sistema registra totes les qualificacions en una agenda digital del jove, de manera que tant l’estudiant com els docents puguin fer un seguiment “acurat” de la seva evolució. Els resultats també es presenten en format PDF i són enviats als pares o tutors de l'estudiant. "D'aquesta manera ens podem centrar en aquells aspectes que més els pot costar o en els que cal incidir més", explica un dels impulsors de l’aplicació, David Amores.

Una app “intuïtiva i fàcil de manejar”

Una de les principals característiques que té Grader, expliquen els seus inventors, és que permet adaptar-la a qualsevol estudi. "Nosaltres ens hem centrat en primària i secundària, però es pot aplicar a molts àmbits, com l'universitari, estudis de formació professional, acadèmies d'oposicions o fins i tot la formació en empreses", assenyala Amores. L’app està pensada perquè sigui "àgil per a alumnes i professors", segons explica l’informàtic Josep Lluís Jorge, raó per la qual han dissenyat una eina "molt intuïtiva i fàcil de manejar".

Actualment, Grader es troba en format gratuït, però també ofereix una versió de pagament destinada als estudiants que incorpora diverses característiques addicionals. La idea dels tres emprenedors és poder treballar amb escoles i, sobretot, instituts, ja que es tracta d'una aplicació dissenyada especialment per a alumnes de secundària. De moment, ja han trobat dos centres que han mostrat interès a provar l’aplicació a les seves aules.