Pressionen la UE per obligar els fabricants de mòbils a oferir més anys d’actualitzacions de ‘software’

La Comissió Europea treballa per augmentar aquest marge fins als cinc anys, mentre que el sector no vol superar els tres anys de garantia

Categories:

Redacció

El Govern Federal alemany pressiona per augmentar la cobertura legal d'actualitzacions i el subministrament de peces de recanvi de mòbils i tauletes
El Govern Federal alemany pressiona per augmentar la cobertura legal d'actualitzacions i el subministrament de peces de recanvi de mòbils i tauletes | cottonbro (Pexels)

El Govern Federal d’Alemanya pressiona a la Comissió Europea (CE) per tal d’obligar als fabricants i distribuïdors de telèfons mòbils i tauletes a garantir set anys d’actualitzacions de software i seguretat gratuïtes per als usuaris de tota Europa, segons ha avançat el mitjà Heise Online. Des de l’executiu alemany consideren necessaris aquests canvis per a protegir el medi ambient i augmentar la vida útil d’aquest tipus de dispositius electrònics, amb l’esperança d’equiparar-la a la dels ordinadors personals.

Aquesta demanda del Govern alemany és més ambiciosa que l’estratègia que planeja la Unió Europea, que preveu ampliar l’obligació d’oferir actualitzacions gratuïtes fins als cinc anys. Amb tot, l’extensió del període d’actualitzacions és només una pota de la nova regulació ambiental per a smartphones en la qual treballa la UE, que també preveu introduir una etiqueta d’eficiència energètica similar a la d’altres electrodomèstics i pressionar per millorar la duració de les bateries.

Per la seva banda, els fabricants s’han pronunciat a través de DigitalEurope, l’associació patronal europea que representa empreses com Samsung, Apple o Huawei. L’entitat demana que es mantingui l’estàndard actual, que només obliga les companyies a subministrar dos anys d’actualitzacions per al sistema operatiu i tres anys en material de seguretat. Actualment, la majoria de mòbils que funcionen amb Android ofereixen un període d’entre dos i tres anys d’actualitzacions, mentre que els dispositius d’Apple estan coberts fins als cinc anys.

Potenciar la reparació

A més a més de reclamar un major marge en les actualitzacions del sistema i de seguretat, Alemanya també pressiona per reduir el termini de subministrament de peces de recanvi als cinc dies laborals, un període de temps que consideren necessari per “augmentar la confiança i la capacitat de reparació dels dispositius", segons afirma un portaveu del Govern Federal. L’executiu també reclama que els fabricants subministrin les peces de recanvi durant cinc anys pels telèfons mòbils i sis per les tauletes, una demanda aquest cop compartida per la Comissió Europea. Sobre aquest assumpte, DigitalEurope considera que el temps de garantia reclamat és exagerat i defensa que els fabricants només haurien d’estar obligats a proporcionar bateries i pantalles, però no la resta de components.