La UE aprova el dret a la reparació de dispositius tecnològics

La CE marcarà unes pautes comunitàries per obligar els fabricants a oferir un servei que n’allargui la vida útil sense devaluar el producte

Categories:

Redacció

Europa posa les bases per acabar amb l'obsolescència programada
Europa posa les bases per acabar amb l'obsolescència programada

El Parlament Europeu ha aprovat el dret a la reparació de dispositius tecnològics per part dels usuaris en empreses alienes al fabricant o amb aliances amb ell. Fins ara, la substitució de peces o manipulació dels productes suposava la seva devaluació, pel que l’Eurocambra ha encomanat a la Comissió que proposi un reglament per ajudar el consumidor a exercir el seu dret amb llibertat i que obligui les grans companyies a oferir informació clara i detallada sobre la fiabilitat i possibilitat de reparació de la tecnologia.

El text presentat proposa noves regles per a l’eliminació d’obstacles legals que dificulten la reparació, la venda de segona mà i la reutilització a través de l’ampliació de garanties. L’objectiu final és allargar la vida útil dels dispositius per acabar amb la obsolescència, oferir una major transparència i fer passes cap a un ús més sostenible d’una tecnologia que ha demostrat tenir un gran impacte mediambiental.

La proposta respon a la petició de ciutadans i entitats del tercer sector de vetllar per un consum més esponsable. Segons una enquesta elaborada per la mateixa UE el 2014, el 77% dels ciutadans estarien disposats a reparar els aparells tecnològics abans de substituir-los i el 79% considera que els fabricants haurien de facilitar-ho.

Crear un mercat més sostenible

La mesura contempla obligar els fabricants a oferir peces dels productors per a la reparació dels terminals i que incloguin un nou etiquetatge visible des del primer moment en el procés de compra de tecnologia. Amb aquesta informació es pretén informar l’usuari sobre la possibilitat de substituir o restablir qualsevol part del dispositiu, així com la previsió de temps de funcionament estimat.

A més a més, es vol donar suport als mercats de segona mà i a la producció sostenible. Això inclou la creació d’un sistema de càrrega comuna per reduir els residus electrònics i evitar així l’acumulació de complements amb diferents entrades.

L’etiqueta francesa

França serà el primer país europeu a incloure una etiqueta amb informació sobre l’índex de reparació en una escala de l’u al 10 en tota mena d’aparells, des d’electrodomèstics fins a mòbils o ordinadors. La mesura començarà a aplicar-se a principis del 2021, però es preveu que en tres anys més pugui oferir detalls sobre la fiabilitat i solidesa del producte.