El català, invisible en la majoria de plataformes VOD

A excepció de Filmin, que ofereix gairebé 2.000 obres en la llengua, la resta de serveis audiovisuals no arriba a cobrir ni el 2% del seu catàleg

Redacció

Amazon Prime Video, Disney+, Netflix i HBO no arriben a cobrir el 2% del seu catàleg en català, sigui doblat o subtitulat
Amazon Prime Video, Disney+, Netflix i HBO no arriben a cobrir el 2% del seu catàleg en català, sigui doblat o subtitulat | StockSnap (Pixabay)

Filmin és la plataforma de vídeo sota demanda de pagament amb més obres disponibles en català, d’acord amb el darrer informe publicat pel Consell de l’Audiovisual a Catalunya (CAC). El document registra que el servei nascut el 2007 compta amb un total de 1.949 obres en català, sigui produïdes originalment en la llengua, doblades o subtitulades, la qual cosa suposa un 18,9% del seu catàleg.

Aquesta situació contrasta amb la presència de la llengua catalana a la resta de les principals plataformes audiovisuals a Catalunya, cap de les quals arriba a cobrir un 2% de la seva filmografia. La segona en termes absoluts és Amazon Prime Video, la qual compta amb 71 obres audiovisuals que incorporen el català, un 1,3% del seu catàleg. Tot i que en termes absoluts es troba per darrere, Disney+ és la segona en termes relatius amb un 1,5% de les seves obres en la llengua. El servei de Disney ha incorporat recentment el doblatge en català a films que ja oferia, com El Geperut de Notre Dame  o Brave: Indomable, elevant la xifra fins als 25 títols. Netflix es queda més enrere amb només 9 obres en català (xifres referents a maig de 2020), mentre que HBO únicament ofereix Vitals. Una història humana, sèrie documental de tres capítols enregistrada l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Les produccions europees

L’objectiu inicial de l’informe del CAC era corroborar que les plataformes audiovisuals complissin la quota del 30% d’obres produïdes a Europa, tal com estableix la Directiva Europea de serveis de comunicació audiovisual. En aquest sentit, només Amazon Prime Video i Filmin compleixen la regulació vigent, la primera amb un 34,3% del seu catàleg enregistrat al continent europeu, i la segona amb el 65,7%. De la resta de serveis, HBO és la que més s’hi acosta amb un 25% de les seves obres, mentre que Netflix es queda amb un 22,2%. La que més lluny es troba d’acostar-se al mínim legal és Disney+, que només compta amb un 4,5% d’obra europea.

D’altra banda, el CAC també ha analitzat la prominència de les produccions del continent a cadascun dels serveis audiovisuals, un concepte que fa referència a la visibilitat i promoció dels títols en qüestió dins de la interfície de cada plataforma. Filmin és la que més visibilitat dona a aquestes produccions, tant amb els dos perfils d’usuari que incorpora (adult i infantil), en què mostra almenys un 60% d’obra europea, com a través del filtre per país d’origen que incorpora al seu cercador. Prime Video, tot i superar el 30% de catàleg europeu, no té sistemes de promoció específics per augmentar-ne la prominència, com sí que fa HBO, que aconsegueix arribar al 40% en pantalla de presentació. A Netflix, la prominència d’obres europees oscil·la del 18,6% al 53,8% en funció de l’activitat de l’usuari, mentre que a Disney+ s’arriba a un màxim del 12,6% en les primeres pantalles d’accés.