Espanya i Alemanya acorden crear una identitat digital transfronterera

La prova pilot s’emmarca en el pla de la UE per crear una cartera telemàtica per als 27 països membres i atorgar a la ciutadania per sobirania de les dades

Categories:

Redacció

Espanya i Alemanya llancen un programa per provar l'ús de la identitat digital en el sector turístic
Espanya i Alemanya llancen un programa per provar l'ús de la identitat digital en el sector turístic | Pixabay

Els governs d’Espanya i Alemanya han signat un acord de cooperació per engegar un programa pilottransfronterer basat en l’ús de la identitat digital com a substitut dels carnets i documents necessaris fins al moment per viatjar. Malgrat que la proposta no té una data concreta per a la posada en marxa, ambdós països han acordat que serà en “un futur pròxim” i en paral·lel a l’activació del pla de la Comissió Europea per crear una cartera digital que vinculi documents nacionals d’identitat amb altres certificats com el carnet de conduir, titulacions o comptes bancaris per facilitar l’accés telemàtic a serveis públics i privats.

El turisme, el comerç electrònic, la banca i l’administració pública són alguns dels sectors que poden obtenir més beneficis del llançament de la cartera digital. En el cas dels ciutadans que vulguin viatjar entre Espanya i Alemanya, tindran l’opció de llogar un cotxe o una habitació d’hotel per la via telemàtica i sense necessitat de presentar documents físics, com ha posat a tall d’exemple la ministra alemanya de Digitalització, Dorothee Bär. Un avantatge que ambdós Estats esperen que atregui l’atenció dels veïns, per la qual cosa el pilot deixa la porta oberta a la participació de més països. El projecte es troba en fase d’avaluació tècnica, normativa i operativa.

La creació d’una identitat digital europea pot facilitar el turisme i el comerç electrònic, així com agilitzar els les gestions amb les administracions públiques de la UE

Un dels objectius principals del trasllat de dades i documents a l’entorn telemàtic rau en el fet que, com va apuntar la secretària d’Estat de Digitalització i intel·ligència Artificial, Carme Artigas, la ciutadania “ha de tenir el poder de les seves dades i la seva identitat”. Per aquest motiu, considera l’acord amb el país germàniic com “una passa essencial cap a la sobirania de les dades”. Artigas també ha destacat que aquesta eina pot ser motor per a la recuperació econòmica del conjunt de la UE i una via per enfortir el mercat únic comunitari.