Nüwa, la ciutat que somia amb humans a Mart

Les primeres missions de Branson i Bezos a l’espai acosten la possibilitat de conèixer i viure a l’espai, una ambició que ja projecta un equip internacional liderat per catalans per construir una metròpoli al planeta veí

Categories:

Redacció

Nüwa rebrà 1 milió d'habitants el 2100 per viure sota una estructura econòmica, social i política més sostenible
Nüwa rebrà 1 milió d'habitants el 2100 per viure sota una estructura econòmica, social i política més sostenible | ABIBOO Studio / SONet

Ja hem pogut comprovar que algun dia les vacances d’estiu es podrien fer a l’espai. No és cap disbarat, i així ho han defensat diverses veus que aposten fermament per una indústria new space que dinamitzi l’economia i el sector tecnològic. I també han demostrat que s’estan fent passes endavant dos magnats clau per al seu desenvolupament: Richard Branson i Jeff Bezos. El primer va enlairar-se el passat 11 de juliol juntament amb tres tripulants més en la primera missió de Virgin Space Ship Unity (VSS Unity). Es van enlairar 86 quilòmetres sobre la superfície de la Terra per avaluar l’experiència dels passatgers en un futur turisme espacial. En el cas del fundador d’Amazon i de Blue Origin, ha viscut de primera mà l’efecte de la ingravidesa aquest dimarts amb tres persones més. Aquest escenari formula moltes preguntes, però n’hi ha una de clau: aconseguirà la humanitat viure algun dia fora del nostre globus terraqüi?

Un equip internacional liderat per investigadors i enginyers catalans treballen en la construcció d’una ciutat a Mart: Nüwa. El projecte, anomenat The Sustainable Offworld Network (SONet), és un dels 10 finalistes d’entre 175 presentats al concurs Mars City State Design organitzat per la Mars Society. Hi participen experts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya a l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC) i de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB), entre altres científics del Regne Unit, Alemanya, els Estats Units i l’Argentina. L’objectiu final és dissenyar una nova forma de vida a l’exterior, amb una dinàmica econòmica adaptada a l’indret i amb una societat que generi un impacte ambiental menor al de la Terra.

L’horitzó 2050

Els investigadors s’han marcat el 2050 com l’any 1 de la nova ciutat. Seria el moment d’enviar-hi els primers 1.000 nuwaians amb un transbordador que faria escala en un una estació situada en un asteroide entre la Terra i Mart. Així, la previsió és portar progressivament nous habitants al planeta veí i arribar al milió de persones l’any 2100.

La metròpolis s’ha dissenyat per trobar-se sota terra i protegir els humans de la radiació, els meteorits i les baixes temperatures de Mart. L’estructura urbana està pensada, segons assenyala l’estudi ABIBOO, participants al projecte, perquè compti amb macroedificis connectats amb ascensors i rails d’alta velocitat. També disposaran de grans finestres que surten a l’exterior a través de les quals conèixer com és la vida a l’exterior i garantir l’exposició solar de manera indirecta a les persones.

Imatge: ABIBOO Studio / SONet

Els ideòlegs de la proposta també contemplen que els nuwaians puguin estar en contacte amb la Terra amb un viatge d’anada i tornada cada 26 mesos.

Una societat plenament sostenible

El principal desafiament amb el qual es troben a l’hora de construir Nüwa és l’autosuficiència. Els experts apuntaven en la presentació del projecte que ja estan treballant en un sistema que permeti crear oxigen amb l’aigua que ja hi ha disponible a Mart. També es preveu portar-hi animals per generar activitat ramadera i pesquera, així com agrícola, i garantir aliment a la població. Els sistemes, però, han de ser sostenibles i garantir que no s’arriba a un esgotament i a un impacte ambiental com el que viu la Terra. Per aquest motiu els investigadors usen el terme “holístic” per definir el treball que estan duent a terme, que demana crear una societat amb una estructura econòmica, organització política i relacions socials sostenibles. I això, remarquen, demana un treball multidisciplinari amb experts en àrees científiques, tècniques i humanístiques diferents.

Etiquetes