Google Maps et dirà si el teu tren de FGC va ple i si és puntual

La companyia ferroviària facilita la integració a tercers de la seva informació al portal de dades obertes per ser interoperable en l’entorn digital

Categories:

Redacció

FGC vol deixar de ser una empresa de transport per ser una companyia de mobilitat interoperable i digital
FGC vol deixar de ser una empresa de transport per ser una companyia de mobilitat interoperable i digital | FGC

Saber el tren del servei de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que vols agafar va ple i en quin punt de la línia es troba exactament ja era possible a través del del portal de dades obertes de la companyia pública de transport, però ara Google Maps i l’aplicació RACC CityTrips també oferiran la informació. FGC ha tancat un acord amb ambdues empreses per oferir en temps real detalls d’ocupació, posicionament, horaris i alertes.

L’estratègia de la companyia ferroviària és ampliar el seu servei per deixar de ser únicament una empresa de transport a convertir-se en una entitat de mobilitat, accessible per a tothom i interoperable en un entorn digital.

Portal de dades obertes

La creació d’un portal open data ha estat l’element fonamental per al nou servei, ja que facilita la consulta a tercers i la reutilització de les dades per a la creació de noves plataformes o la integració en apps populars com Google Maps i RACC CityTrips.

Segons la presidenta d’FGC, Marta Subirà, , el principal valor de les dades obertes d’FGC és que afavoreix “la mobilitat de les persones i la planificació dels seus desplaçaments amb un mitjà de transport sostenible com és el tren així com la intermodalitat amb altres modes de transport”. Amb aquesta iniciativa, l’empresa pública se suma al conjunt d’operadors internacionals que ofereixen informació en temps real amb la plataforma Google Maps, igual que ho fan a Singapur, San Diego, Boston o Washington.

A més de la informació en temps real del servei de trens de les línies metropolitanes d’FGC (línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia), el portal de dades obertes ofereix també el posicionament i horaris de la línia Lleida-La Pobla, els horaris del Cremallera de Montserrat, així com bases interoperables i consultables sobre tarifes, accessibilitat de les estacions, l’ecocalculadora, la qualitat de l’aire a les diferents estacions i la previsió meteorològica.