Catalunya, capdavantera a l’Estat en el sector TIC

El Principat acull a més de 16.700 empreses especialitzades, que donen feina a 129.000 treballadors i generen més de 19 milions d’euros

Redacció

Catalunya lidera el sector TIC a l'Estat espanyol amb el 22,1% de les empreses de la indústria
Catalunya lidera el sector TIC a l'Estat espanyol amb el 22,1% de les empreses de la indústria | Cedida

Catalunya és un dels clústers tecnològics més importants d’Europa i la regió líder del sector a l’Estat espanyol. Així ho corrobora el darrer informe El Sector de les TIC a Catalunya desenvolupat per l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), que recull com les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han generat al Principat més de 19.325 milions d’euros durant el 2020, un creixement del 5,5% respecte al 2019.

D’acord amb ACCIÓ, al territori operen un total de 16.711 empreses tecnològiques, xifra que col·loca Catalunya com la comunitat autònoma capdavantera de l’Estat, amb el 22,1% de companyies en el sector. Aquest lideratge també repercuteix en la creació de feina, ja que l’informe comptabilitza un total de 129.000 treballadors a la indústria, un 3,9% de la població ocupada al Principat. De fet, aquestes dades situen Catalunya com la cinquena regió d’Europa Occidental en matèria de creació de llocs de treball, amb un 4,6% dels oficis del continent.

Barcelona, capital tecnològica

Bona part de l’èxit del país es troba en la preponderància de la capital com a hub d’innovació. Barcelona és considerada la vuitena millor ciutat tecnològica del món segons Savills Index, la primera que ho és sense ser capital d’un Estat. En aquest sentit, l’informe d’ACCIÓ reconeix la importància que ha tingut la celebració d’esdeveniments d’impacte internacional com el Mobile World Congress, el 4YFN, el Smart City World o l’Integrated Systems Europe, que han col·laborat per convertir la ciutat comtal en la “capital mundial del mòbil”.

L’estudi de l’agència de competitivitat també remarca el paper que la recerca en tecnologia ha tingut en l’assentament de Barcelona com un centre neuràlgic de les TIC. La creació d'un dels cinc laboratoris europeus de computació avançada al Barcelona Supercomputer Center i la presència d’institucions com el Parc de Recerca Biomèdica o el Sincrotró ALBA han col·laborat en aquest impuls. Així mateix, la UPF, la UAB i la UB es troben entre les 250 millors universitats del món, i el sistema d’educació català ofereix una àmplia oferta de graus, màsters i formacions professionals orientades a les tecnologies de la informació.