L’automatització transforma l’ocupació del futur

Un de cada set treballadors perdrà la seva feina actual en el futur pròxim, però el procés també generarà nous tipus de treballs

Categories:

ACN

El Fòrum Econòmic Mundial preveu la creació de 133 milions nous oficis de la divisió de feina entre persones, ordinadors i algoritmes
El Fòrum Econòmic Mundial preveu la creació de 133 milions nous oficis de la divisió de feina entre persones, ordinadors i algoritmes | CC0

El 52% dels llocs de treball actuals a l'Estat corren el risc ser automatitzats, parcialment o totalment, en la pròxima dècada, d’acord amb un estudi de l’empresa neerlandesa de recursos humans Randstad. A tot el món, es calcula que un de cada set treballadors perdrà la seva feina actual en aquest procés. Aquesta situació, però, no comportarà un augment de la desocupació segons l’empresa, atès que el caràcter canviant dels llocs de treball ha estat una "característica permanent del progrés tecnològic en el passat".

El canvi en els oficis donarà lloc a tres nous tipus de treball: el treball fronterer, el treball d'última milla i el treball de riquesa. El treball fronterer es refereix a les feines en els nous camps tecnològics; el d’última milla, a les ocupacions que encara no es poden automatitzar; i el treball de riquesa, als llocs de treball generats gràcies a l'augment de la productivitat. La companyia recorda que el Fòrum Econòmic Mundial preveu que el 2022 sorgiran 133 milions de treballs nous, fruit d'una nova divisió de la feina entre persones, ordinadors i algoritmes.

Molts d'aquests treballs emergents estaran més ben pagats i seran menys repetitius que els que substitueixen, però, segons Randstat, els professionals necessitaran un nou conjunt de competències per realitzar-los. Més enllà de les habilitats tecnològiques, s'estima que el 2030 algunes de les competències més demandades seran "competències toves, com el pensament crític, la creativitat i la intel·ligència emocional".

Llocs de treball més flexibles

"El treball serà més flexible quant a format, abast i contingut", assevera el conseller delegat mundial de Randstad, Jacques van den Broek. Aquest procés estarà molt influït pel "canvi sobtat que ha suposat treballar des de casa" i per les noves metodologies sorgides arran de la covid-19, com el smart working. Aquest escenari, a més, pot resultar "una taula de salvació per al medi rural" en aquells països amb grans desequilibris davant el món urbà, com exemplifica el sorgiment de coworkings rurals.

La flexibilitat és una característica a l’alça, i l’informe de Randstad confirma la seva consolidació. "Cada vegada són més freqüents els contractes temporals, a temps parcial i sota demanda o el treball per agència", indiquen. La companyia afegeix que el treball s'ha tornat "més variat i menys rígid" a causa de la combinació de les noves tecnologies amb una major connectivitat, i argumenta que, en la majoria dels països d'ingressos alts, entre el 5% i el 25% de tots els treballadors tenen contractes temporals.