Barcelona Digital Talent impulsa formacions digitals d’alt nivell per a aturats

El programa, finançat pel Fons Social Europeu, va destinat a persones que vulguin reorientar els seus perfils professionals

Redacció

Els programes de formació han estat dissenyats per 25 professionals de 10 universitats diferents
Els programes de formació han estat dissenyats per 25 professionals de 10 universitats diferents | Cedida

La Barcelona Digital Talent formarà a partir d’aquest juny 540 persones a través de 18 cursos centrats en set especialitats digitals amb alta demanda per les empreses. Aquest és l’acord al qual ha arribat l’aliança publicoprivada formada per Mobile World Capital Barcelona i els Departaments d’Empresa i de Treball, el qual finançarà els 1,75 milions d’euros del programa a través del Fons Social Europeu, de manera que la formació sigui gratuïta per als alumnes. El programa està dirigit principalment a persones que es trobin en situació d’atur i comptin amb formació universitària.

Després d’un any i mig de treball conjunt, la Barcelona Digital Talent ha identificat les professions més demandades pel sector en funció de la tecnologia gràcies a les dades recollides als informes anuals del Digital Talent Overview. En col·laboració amb 22@Network BCN, l’entitat ha estipulat les competències necessàries que ha de reunir cada perfil, i posteriorment ha seleccionat les opcions òptimes per a professionals sense bases digitals, focalitzades en desenvolupament de pàgines web i aplicacions, Big Data, Cloud i CRM/ERP. Així, les set especialitzacions escollides són Java Backend Developer, Open Sourcer Backend Web Developer, Frontend Developer, Android Mobile Developer, Data Scientist, Cloud Deployer i Gestió de projectes d’implementació de CRM.

Formació superior per a persones desocupades i amb titulació universitària

Aquests nous programes de formació, que tindran una durada màxima de 300 hores, estan orientats majoritàriament a persones desocupades i busquen reciclar els coneixements en TIC dels estudiants per tal de reconvertir els seus perfils professionals. Els plans d’estudi han estat dissenyats per 25 experts de 10 universitats diferents i aprovats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU Catalunya). L’ensenyament es durà a terme a través d’universitats i centres de formació i es preveu que el 40% de l’alumnat siguin dones.

“Aquesta formació està orientada, principalment, a requalificar a les persones, però també a millorar les competències de les persones que ja estan en el sector”, explica Ariadna Rectoret, directora general del SOC, qui remarca la condició pionera del programa a Espanya: “Mai s’ha impulsat aquest tipus de formació des de cap servei públic d’ocupació de l’Estat”. Per la seva banda, el secretari d’Universitats i Recerca del Departament d’Empresa i Coneixement, Francesc Xavier Grau, indica que "amb aquest primer paquet de cursos donem compliment als acords del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per pal·liar el dèficit d’una política pública de formació contínua de nivell superior”.

Rectoret: “Mai s’ha impulsat aquest tipus de formació des de cap servei públic d’ocupació de l’Estat”

Així doncs, el catàleg d’especialitats formatives del SOC inclourà per primera vegada cursos dels nivells 4 i 5, orientats a persones amb titulacions universitàries. Això es deu al desequilibri entre oferta i demanda dels perfils digitals que es busca formar: d’acord amb les dades de la Barcelona Digital Talent, l’oferta de treballadors qualificats ha augmentat fins al 23%, però la demanda ha crescut fins al 80%. “Som conscients que hi ha especialitats digitals on manquen professionals i en un moment laboralment complex com l’actual, on l’EPA marca un 15,98% d’atur al primer trimestre de 2021, això ens planteja una oportunitat que no podem desaprofitar”, raona el CEO de Mobile World Capital Barcelona, Carlos Grau.

Els cursos en especialitats digitals d’aquest estiu són el primer pas d’una sèrie de polítiques públiques formatives destinades als sectors productius més rellevants del país. Fins al 2023 se seguiran oferint programes d’ensenyament en sectors estratègics, començant amb l’automoció, la transició energètica i l’atenció a les persones. Addicionalment, la Barcelona Digital Talent també treballa en la creació de l’Oficina d’Atenció al Futur Talent Digital, un espai que actuï com a pont i organisme assessor entre el món empresarial i els professionals i estudiants que vulguin formar-se en competències digitals.