‘Coworkings’ rurals: les noves oficines dels teletreballadors urbanites

Les jornades laborals en remot augmenten l’interès per les oficines compartides i el treball en comunitat, una proposta que permet redistribuir econòmicament la riquesa i l’activitat de sectors clau com el TIC

Categories:

Aida Corón

‘Coworkings’ rurals: les noves oficines dels teletreballadors urbanites
‘Coworkings’ rurals: les noves oficines dels teletreballadors urbanites

La covid-19 ha marcat un abans i un després en molts aspectes. Si a principis del 2020 el 44% de les cerques d’habitatge es concentraven a les capitals de província d’Espanya, el decret d’alarma va fer que la dada baixés fins al 38%, segons un estudi del portal Idealista. Els més beneficiats han estat els pobles i zones rurals, que han vist com el teletreball ha provocat una fuga progressiva de professionals que han comprovat que es pot complir amb les obligacions laborals des de qualsevol lloc que permeti tenir un ordinador connectat a internet, especialment en el cas del sector TIC. I, de retruc, el context ha provocat el descobriment dels coworkings en entorns rurals, l’espai perfecte per als que busquen sortir de les zones urbanes.

De fet, la tendència ha anat, sense adonar-se, vent a favor de l’estratègia dels governs d’estendre la infraestructura de telecomunicacions per impulsar l’economia dels territoris. A Catalunya, la Generalitat ha incrementat durant el confinament la dotació destinada a estendre la xarxa de fibra òptica i recentment ha presentat el que preveu que es converteixin en laboratoris per a la implantació del 5G i redistribuir la riquesa. Per què no ha de poder una empresa tenir la seu central a Barcelona i la seva plantilla al Segrià? “La despoblació és un dels problemes del país i els coworkings en zones rural ajuden a repartir millor al territori l’activitat, sobretot la del sector TIC”, assenyala el CEO de Daysk, Julien Palier.

La start-up ha desenvolupat una plataforma que creua l’oferta d’espais disponibles amb la demanda per treure el màxim rendiment als locals i zones infrautilitzades, pel que en l’últim mes ha vist de primera mà com les empreses han reduït les dimensions de les seves oficines amb la implementació del treball a distància. L’avantatge principal d’aquest sistema, apunta Pallier, és qualitat de vida: “Només un dia de teletreball suma al final de l’any 15 dies més de temps de vida, a més de reduir la saturació del trànsit i la contaminació”.

Crear comunitats de professionals

La proposta tecnològica de Daysk s’ha creuat amb les possibilitats que ofereix CowocatRural, la xarxa d’espais de coworking en zones més despoblades que busca atraure capital humà qualificat. Però la proposta no es limita a redistribuir geogràficament el personal, sinó a fomentar la connexió entre els professionals. “Creem comunitats i oferim la possibilitat de compartir idees”, detalla la gerent del projecte i del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, Begoña García, qui reconeix que fins ara el concepte s’associava sobretot als freelance: “El fet que la gent sàpiga que hi pot trobar un arquitecte, un advocat o un programador web, per exemple, fa més visible l’espai com a lloc per a cerca de professionals de cara a empreses i ciutadans del poble, no han d’anar sempre a ciutat a buscar els serveis”.

Palier:“La despoblació és un dels problemes del país i els ‘coworkings’ en zones rural ajuden a repartir millor al territori l’activitat"

Amb l’esclat de la pandèmia, García assegura que algunes empreses han fet el canvi de xip i han donat valor a la proposta dels coworkings. “Ja són moltes les companyies que volen aprofitar el fet que un treballador vingui i participi de la comunitat, que aprofiti la interacció com una via de creixement personal i professional, i que la feina en remot sigui més que això”, afegeix.

Actualment la proposta es troba en fase de prospecció. Busquen si les companyies poden tenir interès a oferir zones als seus treballadors perquè puguin complir amb la jornada laboral a distància. Si els resultats són positius, en pocs mesos podrien posar en marxa una plataforma per donar a conèixer els espais que formen part dels coworkings disponibles dins la xarxa.

Connectar ciutats i pobles

Els coworkings en entorns rurals funcionen, ara l’objectiu de la iniciativa és atraure els professionals de les grans ciutats. Segons García, aquest és precisament el punt clau de la col·laboració amb Daysk, ja que la plataforma en línia pot “connectar la demanda urbana d’oficines i l’oferta dels pobles”. “Volem fomentar que la gent de ciutat pugui venir a treballar i visibilitzar el potencial del territori”, assevera, “una empresa entrarà a la pàgina, triarà l’espai i les dates, i reservarà; i podrà aprofitar tot el que ofereix la comunitat i el treball en remot”.

García: “Volem fomentar que la gent de ciutat pugui venir a treballar i visibilitzar el potencial del territori”

L’aplicació de les jornades laborals a distància ha estat forçosa, però Palier està convençut de l’èxit que pot tenir la mesura si les organitzacions ho apliquen de manera adequada. No obstant això, reconeix que perquè sigui fructífera, ha d’anar acompanyada de suport per part de l’administració. “S’ha d’invertir en tecnologia perquè la xarxa funcioni a tot arreu adequadament i s’ha d’incentivar perquè les empreses vegin que és una millora en conciliació que afecta directament al rendiment del negoci”, adverteix. Fins al moment, l’emprenedor celebra la bona rebuda del teletreball i les iniciatives locals que estan permetent l’impuls d’aquest nou concepte del treball.

El projecte Cowocat Rural es desenvolupa en el marc dels ajuts per al desenvolupament de projectes de cooperació dels Grups d'Acció Local de Catalunya, del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020 (operació 19.03.01), i està cofinançat pel Departament d'Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). També està finançat per la Diputació de Tarragona.