Barcelona pedaleja cap a la mobilitat elèctrica i sostenible

El Hub de Mobilitat Sostenible impulsa quatre projectes locals, entre els quals es troba un bus impulsat per hidrogen i una xarxa d’aparcaments per a bicicletes basat en IoT

Categories:

RedaccióACN

La xarxa d'aparcaments per a bicicletes de vadeBike, basat en l'IoT, ja compta amb 43 estacions a Barcelona
La xarxa d'aparcaments per a bicicletes de vadeBike, basat en l'IoT, ja compta amb 43 estacions a Barcelona | vadeBike

El Hub de Mobilitat Sostenible, una iniciativa impulsada per la Cambra de Barcelona per assessorar i impulsar propostes orientades a la mobilitat sostenible i la innovació, ha presentat els quatre projectes escollits en la seva primera crida: VadeBike, Ayats, Pursang Motorcycles i disBATT. A aquestes quatre empreses, escollides entre les més de 50 participants, se’ls facilitarà l'accés a vies de finançament i la recerca d'aliances industrials i proveïdors de material, a més a més d’assessorament per part dels organitzadors del programa.

El projecte de VadeBike neix el 2014 i, actualment, compta ja amb 43 estacions d’aparcament per a bicicletes i patinets distribuïts per les ciutats de Barcelona i Sant Cugat, i preveu obrir noves estacions pròximament a Bellaterra. Els equipaments de la start-up es basen en tecnologia de l’internet de les coses i inclouen un sistema de seguretat amb tres punts d’ancoratge, així com una assegurança antirobatori inclosa en la quota del servei. El servei està vinculat a una aplicació que permet consultar els aparcaments disponibles i reservar plaça amb una hora d’antelació. Per la seva banda, Ayats és una empresa fabricant d’autobusos amb més de 115 anys d’història, que ha accedit al programa del Hub de Mobilitat Sostenible a través del seu nou projecte per desenvolupar un bus propulsat per hidrogen.

Les altres dues iniciatives escollides pivoten al voltant de la mobilitat elèctrica. En primer lloc es troba Pursang Motorcycles, una empresa nascuda el 2018 amb el fi de fer renéixer la clàssica moto Heritage Motorcycle, deixada de produir el 1984, com un vehicle elèctric sota el nom de Pursang E-Track. Totes les peces del nou model es fabriquen a Espanya a excepció del motor, que permet una autonomia de 140 km i una velocitat màxima de 120 km/h. Finalment, disBATT és una proposta que aposta pel tractament de bateries provinents del desmuntatge de vehicles elèctrics, i es troba actualment en recerca de finançament.

Impuls a la mobilitat sostenible

Paral·lelament, el programa impulsat per la Cambra de Barcelona també donarà suport a quatre propostes més. Es tracten de Lupa Motors, una marca d'automoció orientada a donar resposta a una mobilitat sostenible i econòmica; OTC Engineeering, un sistema de mobilitat urbà per a bicicletes i patinets basat en una bateria extraïble; Vela Mobility, que ofereix solucions per estandarditzar la recàrrega dels vehicles elèctrics lleugers; i Green Inception SL, que és un projecte per a la construcció d'una planta de producció i emmagatzematge d'hidrogen mitjançant una planta solar fotovoltaica.

Actualment, el Hub de Mobilitat Sostenible compta amb 34 socis de diferents àmbits, des de clústers i empreses de mobilitat a institucions, universitats, centres de recerca, entitats financeres i consultores internacionals. L’organització ja està preparant una segona crida per potenciar projectes dins l’àmbit de la mobilitat sostenible, que valoraran en funció de la seva viabilitat econòmica, innovació, impacte en el territori, generació d'ocupació i projecció internacional.