Youin, el patinet elèctric dissenyat a Catalunya

Engel crea una nova marca de vehicles elèctrics unipersonals per cobrir la demanda d’un nou ciutadà compromès amb el medi ambient i amb la mobilitat sostenible

Categories:

Aida Corón

Els patinets estan dissenyats a Engel
Els patinets estan dissenyats a Engel | Youin

Els patinets elèctrics són el vehicle estrella dels últims anys per als qui aposten per una mobilitat sostenible en l'entorn urbà. Permeten moure's amb facilitat a les ciutats, evitar embussos i trànsit, i fer la seva contribució a tenir un aire més net, però encara són poques les marques que dissenyen, fabriquen i distribueixen a Europa. Engel vol ser la primera a cobrir totes les fases del procés des de Catalunya, i ha llançat la marca Youin per aconseguir-ho. "Els nostres productes es fan a la Xina, com els iPhone, però en un futur gairebé immediat volem muntar-ho tot aquí", assenyala a MetaData el CEO de la nova marca, Josep Maria Albert, "volem llançar patinets i bicicletes fets a casa per ajudar a consolidar aquesta nova tendència de mobilitat".

Fa més de 23 anys que Albert es dedica a l'electrònica de consum i ha format part d'equips de grans companyies com JVC i Media Markt. De fet, va ser a la cadena alemanya on va descobrir els patinets de Xiaomi. "Va ser arran un Mobile World Congress, quan de cop va aparèixer una marca xinesa. A Espanya encara no se'n venien i vaig demanar-ne 3.000 per a Media Markt que van durar en venda menys de 24 hores", recorda, i ara la comercialitzadora d'electrònica compta amb el 50% de la quota de mercat.

Anys més tard, en una nova etapa professional, Albert inicia una col·laboració amb Engel per investigar noves línies de negoci. "Al principi vam pensar en televisors, però ells ja tenen 45 anys d'experiència fent-ne i és una marca muda, molta gent en té a casa, però no és reconeguda. La meva proposta va ser fer una línia de mobilitat urbana amb una altra marca per fer una conversió posterior", explica.

Un producte per al client real

El nom de Youin prové de You are in, que segons el CEO, "diu que ets dins de la comunitat i que volem interactuar amb tu". A més a més, ha nascut amb un lema clar: No Bullshit Technology, que apunta que fa referència "a sense complicacions, com usava Donald Trump, i a una estratègia de comunicació en línia que vol atraure influenciadors i nous consumidors digitals". "El 64% dels consumidors està disposat a pagar més per un producte que no l'atabali i que sigui fàcil d'usar, això és al que apel·lem", insisteix.

Youin vol incloure el consumidor en el disseny i creació dels patinets perquè cobreixi les seves necessitats

Els patinets han de ser el primer producte que estengui la filosofia de Youin amb un producte que millora les febleses del què ja hi ha al mercat. D'una banda, la companyia assegura que la roda davantera no es punxa amb facilitat. De l'altra, el seu manillar presenta una estabilització que elimina els trontolls. També han fet dues propostes en forma de bicicleta: una mountain bike i una de passeig. "És el resultat d'un disseny i una electrònica de qualitat per donar a conèixer una marca que volem que sigui clau en la mobilitat futura", apunta Albert, qui calcula que entre el Black Friday i la campanya de Nadal s'hauran venut 15.000 patinets.

A partir d'aquí, i un cop Youin tingui nom i s'integri a Engel, l'objectiu és ampliar el catàleg amb altres electrodomèstics; i també amb televisions, per seguir amb la tradició de la companyia. Segons el CEO, l'empresa ja té un acord amb Google per fer-ne amb Android TV.

Més oportunitats laborals

Engel i Youin compten actualment amb enginyers i tècnics qualificats per cobrir la part de disseny dels seus productes, però el trasllat futur de la fabricació dels patinets i les bicicletes suposarà un increment del nombre de treballadors preparats i això, a hores d'ara, no és una tasca fàcil. "Ja m'està costant trobar mecànics per oferir un servei de postvenda", afirma Albert, "he hagut d'anar a una escola i ajudar en la planificació de la formació dels estudiants perquè m'ajudin". Per això el CEO té clar que la motivació per llançar la nova marca no ha estat només augmentar el nombre de propostes amb segell de proximitat al mercat, sinó que és una "tasca de responsabilitat de generar il·lusió en els joves, que vegin que hi ha futur i que poden tenir una carrera en el món de l'electrònica".

La fabricació de vehicles elèctrics a Catalunya ha de crear noves oportunitats laborals per a professionals tècnics

El CEO celebra que les universitats i centres docents ampliïn any rere any els graus i cursos amb la introducció de noves assignatures i tecnologies, tot i que lamenta que "s'estan creant unes carreres on els nanos no tindran un lloc al país per aplicar-les". Per això, demana que hi hagi més inversió en el sector per crear oportunitats. "Catalunya pot ser líder en electrònica, en mobilitat sostenible i en les TIC, i Barcelona ja ha demostrat tenir-ne el potencial, però ens calen els recursos perquè les ambicions es facin realitat", conclou.

Etiquetes