El català predomina al web i a les apps
Els internautes escullen majoritàriament la seva llengua pròpia a la xarxa, a excepció de l’ús de les xarxes socials
Categories:
Els internautes catalans visiten pàgines d’internet i utilitzen aplicacions de missatgeria instantània, principalment, en la seva llengua pròpia. Aquesta és la conclusió que es desprèn de les dades recollides per la Direcció General de Política Lingüística, el 90% dels webs que es consulten i 80% de les apps més usades són en català, mentre que la tendència se situa en el 30% en el cas de les xarxes socials durant el 2019.
L’informe, que recull els hàbits de consum des del 2013 i fins a l’any passat, mostra una tendència estable en el consum de pàgines en català i un ascens de sis a vuit de cada 10 aplicacions de missatgeria, així com una davallada de quatre a tres de cada 10 xarxes socials.
Segons l’enquesta de participació cultural de Catalunya, el 2017 un 59,9% va declarar que havia utilitzat el català com a llengua principal, per darrere del 89,4% que havia emprat també el castellà. Un 32,5% va optar, única o complementàriament, per altres idiomes.
En el cas de consum de productes audiovisuals, el castellà es va imposar en el 70,9% dels casos. Tal com assenyalen les dades més recents, del 2016, un 21,1% de les pel·lícules o sèries escollides estaven disponibles en llengua catalana; i un 18,6%, en d’altres.
Pel que fa als videojocs, un sector amb un consum a l’alça, la llengua del Principat té encara molt camí per recórrer. La sèrie que registra les dades entre el 2009 i el 2014 mostra com el català es va situar en l’últim lloc amb menys el 2%. En canvi, el castellà va ser majoritari, tot i que amb una caiguda del 84,1% al 73,7% en aquests cinc anys. El conjunt d’altres idiomes va registrar un ascens de sis punts fins assolir el 22,2% el 2014.