Canvia el xip!, la campanya per fomentar el català a internet

La Fundació .cat impulsa un projecte de dos anys en col·laboració amb mitjans digitals i entitats de parla catalana

Categories:

RedaccióACN

El web del projecte avisarà als usuaris que la visitin amb el navegador configurat en una altra llengua i els guiaran per configurar-lo en català
El web del projecte avisarà als usuaris que la visitin amb el navegador configurat en una altra llengua i els guiaran per configurar-lo en català | CC0

La Fundació .cat ha anunciat la posada en marxa de la campanya Canvia el xip!, una iniciativa que busca fomentar l’ús del català a la xarxa per part de les persones. El projecte pretén conscienciar a la ciutadania sobre les possibilitats d’utilitzar la llengua als dispositius i navegadors, i vol recordar que “a Internet s’hi pot fer vida en català, i fer-la depèn d’un mateix en molts casos”, segons expliquen al seu web.

La campanya tindrà una durada de dos anys i coordinarà una sèrie d’accions de manera progressiva, totes sota el lema “A Internet, en català”. El web del projecte, canviaelxip.cat, ja incorpora una d’aquestes mesures: si la pàgina detecta que l’usuari hi accedeix des d’un navegador configurat en una llengua que no sigui el català, llança una notificació al visitant sobre com canviar, pas a pas, l’idioma del navegador.

La campanya també inclou una col·laboració amb diversos mitjans digitals, com el Diari Ara, El Món, Nació Digital, dBalears, LaManyana o Vilaweb, així com entitats del territori de parla catalana, que inclouran un bàner animat a la versió catalana dels seus webs que carregarà un missatge diferent segons si el visitant té el català com a llengua principal o no, convidant-lo a fer-ne difusió en el primer cas, o a canviar la llengua en el segon. Cada setmana es presentaran dues entitats adherides a la campanya, i les més recents han estat Fundació BIT i WICCAC. Ambdues facilitaran cada mes a la Fundació .cat les dades de navegació dels seus usuaris per valorar la repercussió de la campanya en l'hàbit de navegació de les persones.