La Viquipèdia en català celebra 20 anys

El primer article en la llengua del territori va ser 'Àbac’, escrit des d’Andorra i reconegut com la primera entrada redactada en un idioma que no fos l’anglès

Categories:

Redacció

La Viquipèdia en català va néixer el 16 de març de 2001
La Viquipèdia en català va néixer el 16 de març de 2001

La Viquipèdia en català celebra els seus 20 anys aquest 16 de març amb més de 670.000 entrades i un total de 300 milions de mots. La plataforma en català va néixer només dos mesos després de la versió anglesa i va esdevenir la segona del món a tenir contingut. El primer article de la Viquipèdia va ser Àbac, creat per l’usuari andorrà Cdani a les 01:41 UTC, el que el situa també com el primer del món en una llengua que no fos l’anglès.

Des de fa anys, la versió en català encapçala la classificació dels 1.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir, un rànquing interlingüístic mundial que és gestionat de manera independent i en què el serbi i el rus són les llengües més properes al podi de qualitat d’ençà de 2013.

Ara la comunitat viquipedista catalana es proposa fer un pas més i batre un altre rècord per assegurar el seu lideratge de qualitat a llarg termini: completar una versió extensa amb els 10.000 articles sobre els temes més rellevants en diferents camps del coneixement i de l’activitat humana. L'objectiu és tenir tots aquests articles de context creats, amb excel·lència bibliogràfica i una extensió destacada que permeti prioritzar la qualitat vers la quantitat durant el camí cap al milió d’entrades i seguir-la fent competitiva en un entorn digital en què el català parteix amb desavantatge i menys visibilitat als cercadors respecte del castellà, el francès, l’italià i l’anglès.

El nou projecte pren el relleu del concurs Dones Independents, amb el qual s’han creat i millorat 120 biografies de dones llatinoamericanes del segle XIX en tan sols una setmana. L’esforç viquipedista ha permès doblar el nombre d’articles sobre dones en només cinc anys a la Viquipèdia en català: de 13.500 biografies de dones el 2016 (12,5% del total) a més de 31.570 biografies actualment (18,6%).

Promoure la llengua

Amb motiu de l’aniversari i de la fira de redactar el primer article de la Viquipèdia des d’Andorra, l’associació de voluntaris i sense ànim de lucre Amical Wikimedia ha iniciat una campanya de normalització del català amb el Govern d’Andorra i la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO (CNAU). La iniciativa vol traslladar als centres educatius i culturals del país per motivar la participació social en l’edició d’articles i revertir la caiguda de l’ús de la llengua entre la ciutadania andorrana. També es busca reivindicar èxits com l’interès de configurar els dispositius i navegadors en la llengua oficial per accedir-hi més fàcilment, impuls que Amical pretén fer extensiu a tot el territori catalanoparlant