Sateliot vol desplegar una constel·lació de nanosatèl·lits

La iniciativa calcula una inversió de 176 MEUR i busca democratitza l’internet de les coses a través del 5G

Categories:

RedaccióACN

Sateliot vol desplegar una constel·lació de nanosatèl·lits per a assentar un sistema segur d'intercanvi d'informació amb tecnologia QKD
Sateliot vol desplegar una constel·lació de nanosatèl·lits per a assentar un sistema segur d'intercanvi d'informació amb tecnologia QKD | CC0

Sateliot, la start-up catalana responsable de la gestió del primer nanosatèl·lit en òrbita de la Generalitat, s’ha postulat als fons europeus amb un projecte d’inversió de 176 milions d'euros per desplegar una constel·lació de nanosatèl·lits de baixa òrbita. La iniciativa, que està impulsada per un consorci format per una desena d'empreses i institucions entre les quals s’inclou el Ministeri de Defensa, permetria la democratització de l'Internet de les Coses gràcies al 5G i també un sistema d'intercanvi segur d'informació mitjançant un dispositiu de xifrat d'extrem a extrem amb la tecnologia Quantum Key Distribution (QKD).

La tecnologia que es pretén emprar parteix del projecte europeu Quango, que planteja un satèl·lit amb doble ús que permet establir connexió 5G i, d'altra banda, introduir aquest xifrat mitjançant la tècnica QKD. La seva implementació permetrà intercanviar de manera segura dades vulnerables com les transferències de diners, les transaccions comercials o les dades particulars entre organismes situats a milers de quilòmetres de distància. També possibilitarà el control remot d'infraestructures crítiques, prevenint d’aquesta manera interferències externes. A més, la constel·lació de nanosatèl·lits suposarà un estalvi de costos al compartir la infraestructura originalment dissenyada amb aquest sistema de xifratge.

L’empresa catalana ja ha presentat la manifestació d'interès del projecte al Ministeri d'Indústria, i compta amb el Ministeri de Defensa com a “potencial usuari”, segons les paraules de la start-up. Sateliot creu que aquesta constel·lació tindrà aplicacions directes en l'administració pública, assegurant l'intercanvi segur d'informació en ministeris que treballen amb dades "extremadament sensibles", però també entre conselleries, ajuntaments i àrees com Educació, Sanitat, Transició Ecològica, Transports o Justícia.