Sateliot democratitza l’IoT des de l’espai

La ‘start-up’ catalana vol dotar de connexió amb serveis de ‘roaming’ el 90% del planeta que no té accés a la xarxa

Categories:

RedaccióACN

Sateliot enviarà nanosatèl·lits a l'espai que funcionaran com torres de telecomunicacions
Sateliot enviarà nanosatèl·lits a l'espai que funcionaran com torres de telecomunicacions | Sateliot

La start-up catalana Sateliot inicia un projecte per prestar serveis de roaming des de l'espai per donar resposta al buit d'accés a la xarxa que "encara assola el 90% del planeta", segons apunta en un comunicat. Amb aquest repte, la companyia es converteix en el primer operador de telecomunicacions per satèl·lit que preveu dotar de connectivitat global i contínua l'univers de l'internet de les coses amb 5G.

L'empresa treballa amb el centre tecnològic i2CAT en un projecte d'investigació "pioner a Europa" que adapta la xarxa per comunicar tots els elements del procés, nanosatèl·lits, estacions base, dispositius IoT i operadors. Sateliot desenvolupa un programari per fer que els seus nanosatèl·lits funcionin com a torres de comunicació des de l'espai i puguin proporcionaran cobertura 5G IoT a les teleoperadores, signant acords per portar la connectivitat allà on les xarxes terrestres no arriben.

Els nanosatèl·lits funcionen com torres de comunicació des de l'espai

La iniciativa forma part d'un pla d'investigació i desenvolupament de l'empresa en virtut del qual preveu invertir 20 milions d'euros en els pròxims anys. A més, Sateliot planeja començar a desplegar fins a un centenar de nanosatèl·lits a l'espai a partir del març d'aquest any, acció que emmarcada en el pla d'inversió de l'empresa i que constituirà la primera constel·lació de nanosatèl·lits d'Espanya.

Col·laboració amb l'ESA

Sateliot ha signat un acord d'intencions amb l'Agència Espacial Europa (ESA) amb l'objectiu d'analitzar, desenvolupar i implementar tant tecnologies com productes i serveis innovadors amb capacitat espacial gràcies a l'ús del 5G. Segons el conseller delegat de Sateliot, Jaume Sanpera, aquest acord "suposa una aposta decidida de l'organisme de recolzar el desenvolupament de solucions satèl·litals basades en l'estàndard 5G".

L'objectiu és analitzar, desenvolupar i implementar eines espacials innovadores gràcies al 5G

L'acord, que no té implicació econòmica i té vigència fins al març de 2022, servirà perquè ambdues empreses puguin assegurar la cooperació per posar en marxa noves solucions. Tant Sateliot com l'ESA busquen treballar en àrees com les xarxes híbrides del espai terrestre, la gestió i intercanvi de l'espectre i l'arquitectura del 5G.

A més, en col·laboració amb la tecnologia d'Open Cosmo, Sateliot llançarà el 20 de març a les tres de la matinada el seu primer nanosatèl·lit. Es farà des de Kazakhstan, en la base aèria de Baikonur. El dispositiu permetrà la comunicació i obtenció de dades de sensors d'arreu del planeta, arribant fins i tot a aquelles zones de difícil accés.