“El treball en remot ha globalitzat el reclutament del talent TIC”

Miquel Carrión Subdirector general de l’àrea d’Ocupació Juvenil i qualificació Professional

Categories:

Redacció

Miquel Carrión assenyala les universitats i les empreses com dos dels actors claus per formar el talent que necessita el mercat
Miquel Carrión assenyala les universitats i les empreses com dos dels actors claus per formar el talent que necessita el mercat | SOC

Les TIC s’han reivindicat com un sector clau per a la transformació del model productiu de Catalunya, i al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) ho saben. “La primera missió del departament és anticipar-se”, afirma el subdirector general d’Ocupació juvenil i qualificació professional, Miquel Carrión, “aquest darrer any s’han creat 10.000 llocs de treball nous i és un sector que està tenint un increment diferenciat respecte del mercat de treball convencional, i mereix una atenció específica”. Recollim la seva visió en aquesta entrevista elaborada pel Cercle Tecnològic en el marc de la recerca per al Baròmetre del sector tecnològic 2024.

Quins nous perfils professionals seran els més demanats a les TIC?

Com a SOC, a vegades estem poc familiaritzats amb els perfils que s'estan creant en el sector digital i que abans costava descriure. És molt fàcil dir programador, i tenim el CNO com a programador, però en realitat hi ha molt més contingut darrere d'això. El que estem experimentant ara és una diversificació de perfils que amb una altíssima demanda. Per exemple, si anem al que són dades del baròmetre de competències que utilitzen PIMEC i la Universitat Oberta de Catalunya, entre les cinc professions més demanades, tres són analistes de sistemes i desenvolupadors de programari. Des de la perspectiva de l'Observatori del Mercat de Treball, de les cinc millors posicionades, tres també tornen a estar vinculades amb programari, especialistes de xarxes, analistes de sistemes... Això es tradueix en el fet que avui desenvolupadors web i d'aplicacions, consultors CRM i desenvolupadors de sistemes al núvol són els perfils que ara mateix estan tenint més necessitats en el mercat de treball.

Com respondre a aquestes necessitats emergents el sistema educatiu?

En primer lloc, les necessitats emergents són les que són, les que hem comentat, aquests tipus de perfils que ara mateix estan molt sol·licitats, però després hi ha tot uns altres perfils professionals que potser ara no tenen alta demanda i afloraran els pròxims anys. En aquest sentit, el que fa la formació professional des de fa no massa, a través de l'Agència de Formació Professional de Catalunya, és treballar uns informes de prospectiva en el que intenten anticipar quins seran els perfils professionals del futur. A partir d'aquí, s'han de crear nous perfils professionals, desenvolupar continguts curriculars... En el darrer estudi de prospectiva de l'agència, es pot visualitzar com els àmbits del big data, de la intel·ligència artificial o del 5G estan definint nous perfils, per això s'estan monitorant per convertir-los en formació. Una vegada tens aquest perfil, cal és potenciar l'oferta formativa. Aquí hi ha un element importantíssim en la formació professional, que és el de despertar vocacions. En la formació de perfils tecnològics poden quedar places vacants perquè no hi ha persones interessades. Per tant, aquí hi ha el gran repte de despertar vocacions i captar talent.

Com està abordant el SOC les necessitats de formació contínua per garantir professionals adequats al mercat?

L'actualització, justament, exigeix anticipar-se a quins són els perfils que necessita el mercat, crear currículums i oferir formació. Ara es dona una paradoxa, que és que hi ha entre 350 .000 i 400 .000 persones buscant feina i que hi ha sectors que diuen que no troben professionals. Hem fet un projecte de captació digital que consisteix a analitzar quins perfils hi ha i categoritzar-los segons les característiques que pot tenir la persona que es dediqui a aquest sector. Aleshores, anem a la base de dades i segons el perfil, la formació, les ocupacions que ha tingut aquella persona, els recomanem que tendeixi el seu perfil a l'àmbit digital. Tot seguit, enviem un formulari en el qual podem obtenir una informació addicional d'aquestes persones tipus coneixement d’anglès, bagatge amb programacions, coneixement de pensament lògic... això ens permet targetitzar les persones. Així veiem les que poden fer ja matching directament amb el mercat de treball i les que no tenen els coneixements perquè necessiten formació, i els podem orientar a una formació concreta.

"En la formació de perfils tecnològics poden quedar places vacants perquè no hi ha persones interessades"

Hi ha programes específics de reciclatge professional TIC?

Sorprenentment, una de les coses que està passant és que moltes persones pensen que no serveixen per a l'àmbit digital. Quan comencen a familiaritzar-se amb el que consisteix, queden captivats per com funciona i acaben tenint una entrada al mercat laboral. Aquí hi ha els coneguts bootcamps, que fan aquest exercici d'immersió intensiva en l'àmbit de la programació i tenen uns resultats molt potents. Nosaltres no tenim aquest format bootcamp, però sí que tenim els perfils digitals adequats per aquesta transició i els resultats són positius.

Existeixen iniciatives particularment dissenyades per aquells graduats que busquen treballar en el sector tecnològic de Catalunya?

El sector tecnològic és el dels que menys preocupa per la inserció laboral, perquè té una necessitat tan alta de contractació, que moltes vegades les persones que estan acabades De tota manera, un dels grans sistemes d'inserció en el món laboral són els períodes de pràctiques. I aquí sí que és molt important captivar i fer còmplices les empreses perquè s’ofereixin com a espais de pràctiques, i si en un moment donat li agrada el perfil, que se la pugui quedar. Però si no té necessitats de contractació, és una gran contribució també pel sector, perquè d'aquesta manera les persones se’n poden emportar una mínima experiència professional. Aquest és un clam que estem fent com a sistema de formació professional, cal reforçar el nexe entre formació, pràctiques i contractació.

Què s’està fent per trencar amb l’escletxa entre homes i dones al sector?

Això és una realitat que tenim en tot l'àmbit STEAM, no només en l'àmbit tan digital, sinó també en l'àmbit més productiu, i en la formació. Hi ha cursos en què hi ha una dona o no n'hi ha cap. De mitjana, tenim un 10 % de dones en alguns àmbits de formació professional i, en conjunt, tot el que són les formacions d'informàtica i comunicacions, hi ha un 30 % de dones. Això és clarament un biaix que també contribueix a aquest col·lapse de necessitat de talent, perquè al final estàs comptant amb la meitat de la població. Aquí el hàndicap és despertar vocacions. Per part del SOC, sempre intentem fer que les dones es visualitzin en aquest tipus de perfils. També promourem una línia d'ajuts a dones que participen en formacions masculinitzades, com a element tractor també perquè participin més en especialitats de l'àmbit digital i de l'àmbit tecnològic. Tot ha de ser una bateria de propostes que contribueixin a trencar aquest biaix. Al SOC, en aquests moments, estem fent un estudi per analitzar per què es dona aquest fenomen, però sobretot per aportar mesures que permetin que les dones s'interessin més per l'àmbit digital.

“Moltes persones pensen que no serveixen per a l'àmbit digital i, quan comencen a familiaritzar-se amb el que consisteix, queden captivats per com funciona i acaben tenint una entrada al mercat laboral"

Com va canviar en termes de contractació i talent el sector durant la pandèmia?

Aquí podríem parlar del treball en remot, que ha globalitzat el reclutament del talent TIC i ha fet que persones que estan en altres països o en altres territoris no tan urbans siguin més accessibles. Després, s’ha desencadenat una demanda de serveis digitals molt potent, que això és un dels elements que també està contribuint molt a què aquest sector sigui dels que estan generant ocupació de la manera que ho estan generant. Després, hi ha les qüestions de ciberseguretat. Tota aquesta virtualització i treball en remot també estan generant més escletxes, més debilitats i, per tant, tots aquests elements també s'han vist emfatitzats. I, en definitiva, les organitzacions, les empreses han estat abocades a una transformació digital en tot l'espectre.

Com és el diàleg amb les empreses per millorar els programes de formació del SOC?

El procés pot tenir diversos naixements. Qui defineix els continguts pot ser molt ampli: pot ser des d'una unió amb universitats, amb l’elaboració de portafolis diferents; però també pot ser una empresa que busca un perfil determinat. En aquest segon cas, es dona d’alta, s’analitza el currículum que busquen, se cerquen possibles candidats aquí i a altres comunitats autònomes. Aquí és interessant veure el programa Forma Insereix. És un programa en què el SOC finança el 100 % dels costos de la formació sempre que el centre de la formació o l'empresa insereixi el 60% o el 40 % de les persones que hi han participat. En el sector TIC, seria particularment interessant que aquest programa rebés més interès per part d'empreses que tenen dificultats per trobar el talent que busquen. És una ajuda per formar els professionals d'acord amb el que es necessita.

"Un dels grans sistemes d'inserció en el món laboral són les períodes de pràctiques"

I com és en el cas de les universitats i els centres tecnològics?

Ja fa temps que el SOC té una aliança amb la Fundació Mobile World Capital en què tota aquesta sèrie de projectes que hem anat relatant també són fruit d'una maduració compartida amb la Fundació, que no deixa de ser, en certa manera, l'altaveu d'aquests sectors. Per altra banda, també tenim relacions amb els centres tecnològics o amb altres entitats que aglutinen el coneixement dels sectors, perquè qualsevol feedback que puguin aportar s'intenta replicar en el catàleg de serveis del SOC. I després hi ha un element estratègic que és que l'Agència Catalana de Formació Professional que han creat els Consells Sectorials. Són deu Consells Sectorials que identifiquen en els diversos sectors de Catalunya i on es pretén que hi hagi un diàleg entre els que dissenyen i executen la formació professional. Em consta, que en la darrera anàlisi de prospectiva va haver-hi una reunió amb aquest sector de l'àmbit digital, on 47 empreses van aportar les seves inquietuds de per on poden anar les formacions de l'àmbit digital i quines són les dificultats del sector.