L’empresa catalana que fa l’aire més pur del món
Zonair 3D fabrica des del Vallès Oriental diversos sistemes per netejar els interiors i proveir les persones d’oxigen de qualitat, sense contaminants, virus ni bactèries
Categories:
En Xavier Trillo va quedar meravellat de petit amb la pel·lícula El chico de la burbuja de plástico (1976) protagonitzada per un nen amb un sistema immunitari deprimit que l’obligava a viure en una bombolla per evitar malalties. La idea el va marcar i ha estat en stand by fins que ha trobat la manera de traslladar la ficció a la realitat. “Vivim en un entorn molt contaminat i tenim problemes d’estratificació de virus als hospitals, la solució ens havia d’ajudar a viure millor i respirar un aire de qualitat”, assenyala a MetaData. Van haver de passar 32 anys des de l’estrena del film fins al llançament de Bubble Pure Air, la bombolla amb la qual l’empresa catalana liderada per Trillo, Zonair 3D, ha conquerit el planeta amb l’aire més pur del món.
Trillo recorda les dates i els fets com si fos ahir, no en va ha tingut ben resguardada el projecte fins a poder fer-lo realitat. La primera bombolla es va presentar en societat el 18 de novembre de 2008. Va ser el resultat d’una feina conjunta amb la Universitat Politècnica de Catalunya, on quatre anys abans es va adreçar per primer cop buscant coneixement i professionals capaços de cobrir la part tècnica del producte. Així, un equip encapçalat pels doctors Roca i Perals –a qui esmenta reiteradament a tall d’agraïment- van crear els primers motors, acompanyats d’una “tecnologia pròpia d’eliminació de gasos i de partícules” de la companyia, destaca el fundador. El sistema no està patentat perquè “al cap de 20 anys tothom la pot tenir”, però no en dona detalls perquè “és secret industrial”.
Zonair 3D ha dissenyat la tecnologia d’eliminació de gasos i partícules, mentre que la UPC ha creat els motors dels diferents sistemes
Purificar de la mà dels grans
Actualment tenen en cartera equips portàtils pensats per a espais interiors; sistemes integrats que s’instal·len als falsos sostres; i solucions per a vehicles i per al transport públic. I amb la joia de la corona: la bombolla que ha fet servir Metges Sense Fronteres als quiròfans de campanya en zones amb conflictes i desastres naturals, un projecte que destaca amb orgull. Les forces armades i l’OTAN també han usat el producte.
Els diversos sistemes de filtratge de Zonair 3D es poden trobar a l'Hospital Sant Joan de Déu, centres sanitaris de Quirón, Louis Vuiton, Natura Bissé, Veritas, Caixabank... i una llarga llista que Trillo reconeix no saber-se de memòria, però que demostra, afirma, que en els interiors “l’aire que respirem és tan contaminant com el de l’exterior i cada cop en prenem més consciència”. De fet, assenyala que la covid-19 ho ha fet evident i ha motivat la cerca per part de les empreses de solucions que ajudin a purificar les oficines, botigues i entorns diversos. També les coles, ja que recentment han tancat un acord amb la Generalitat Valenciana per proveir els centres docents de les seves solucions.
La covid-19 ha fet prendre consciència sobre els contaminants, virus i bacteris que respirem tant a l’exterior com a l’interior dels edificis
Tota la tecnologia es produeix a Caldes de Montbui i a Granollers en tres plantes, i es distribueix arreu del món. Les escoles Montessori i Carrier han adquirit productes de Zonair 3D per a la Xina, un dels països més contaminats del planeta i on tenen el gruix de les vendes, però també es poden trobar purificadors catalans a l’Orient Mitjà, els Estats Units, Santiago de Xile i arreu d’Europa.
La qualitat que guanya la competència
Des del 2008, el nombre d’empreses que han dissenyat sistemes de purificació d’aire s’han multiplicat, i més encara amb l’arribada del coronavirus. “Hem conegut moltes companyies que han llançat propostes per netejar l’aire, però amb tecnologies no reconegudes i això ha fet que ara quedin menys d’una quarta part”, comenta Trillo, “la confiança i la qualitat són la base”. “També la innovació”, afegeix, ja que són dels pocs que han arribat a comercialitzar un sistema de llarg temps que monitora l’aire. D’aquesta manera, el mecanisme s’activa quan la qualitat empitjora i es manté en repòs quan és bona. “És el resultat de seguir la lògica de l’eficiència energètica, clau per a la sostenibilitat i el medi ambient”, conclou.
La pròxima aposta és la introducció de nanofibres en els filtres per inactivar els virus i eliminar-los. Una clara aposta per posicionar-se en un context de pandèmia que encara té mesos per davant de lluita aferrissada per superar-la.