‘Blockchain’ per tancar la covid-19 i ‘Obrir Girona’

El CBCat lidera una prova pilot mundial per celebrar actes multitudinaris sense risc de contagi gràcies a l’ús de certificats digitals emmagatzemats al mòbil

Categories:

Aida Corón

Girona tornarà a celebrar esdeveniments esportius, culturals i socials en el marc de la prova pilot basada en 'blockchain'
Girona tornarà a celebrar esdeveniments esportius, culturals i socials en el marc de la prova pilot basada en 'blockchain' | ACN (arxiu)

Tornar a gaudir de la cultura, l’esport i el temps lliure en espais amb més persones. Aquest és l’objectiu d’Obrir Girona, una prova pilot que vol donar un bri d’aire fresc a la ciutat amb la celebració d’actes multitudinaris amb passis covid-free per als assistents. Mitjançant una app, els qui vulguin participar en l’experiment tindran dret a assistir a un partit de futbol, una fira comercial, una obra de teatre o un concert, entre altres. L’únic requisit és estar vacunat o donar negatiu en un test de covid-19, una informació desada de manera segura a la plataforma mitjançant tecnologia blockchain.

El projecte, impulsat pel Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), estarà en marxa des del 23 d’abril fins al 22 de maig. Començarà amb un cicle de sopars cada divendres i dissabte, i ul partit de bàsquet de la final de la Lliga Femenina Endesa si l’UNI Girona queda classificat. La resta d'actes del calendari s’aniran confirmant de mica en mica i tindrà l’atenció de la comunitat sanitària i TIC d’arreu del món, ja que es tracta de la primera prova pilot a escala mundial d’aquesta magnitud.

Controlar les dades des del mòbil

Les farmàcies són les encarregades d’emetre els passis. Tot usuari que vulgui assistir a un esdeveniment, haurà d’haver estat vacunat en els últims sis mesos, haver-se fet les proves serològiques com a màxim tres mesos abans o bé comptar amb un test d’antígens negatius en les últimes 48 a 72 hores. “Els farmacèutics seran els secretaris de la teva salut perquè hauran de validar el certificat que portis imprès i desar-lo a l’app per obtenir el passi”, detalla el president del CBCat, Quirze Salomó. Totes les dades es materialitzaran en forma de codi QR, que serà la clau per entrar a les activitats.

La tecnologia blockchain permet, d’una banda, empaquetar les dades mitjançant el que tècnicament s’anomena hash i emmagatzemar-les, però de manera que només la persona que n’és propietària triï qui hi pot accedir. “La informació es queda a la plataforma i torna a sortir quan el verificador a la porta comprova la credencial”, explica Salomó, qui insisteix que “la informació no es belluga mai del mòbil”. De fet, l’app no només genera un codi QR per ser llegit a la porta, sinó que va acompanyat d’una fotografia de la persona per comprovar que no se suplanta la identitat.

L’esdeveniment més massiu que forma part del programa serà un partit del FC Girona, que aspira a tornar a omplir l’estadi. Si els resultats de la prova són positius, el president de l’ens veu factible “fer un desplegament a Catalunya a l’abril o al maig si les autoritats ho consideren” per tal de viure “un estiu que s’apropi més a la normalitat”.

Primeres passes per a un estàndard global

La plataforma en qüestió s’anomena ICC AOKpass i ha estat desenvolupada per la Cambra Internacional de Comerç. L’eina d’emmagatzematge de certificats digitals ja s’ha testat en projectes diversos a l’aeroport romà de Fiumicino, al port tailandès de Songkhla i en vols de l’aerolínia Eihad Airways, entre altres.

Per tal de fer que la plataforma i l’app siguin adequades per a la iniciativa Obrir Girona, el CBCat ha hagut de “modificar-la i afinar-la”, diu Salomó. L’entitat també forma part de la iniciativa col·laborativa Good Health Pass que té com a principal objectiu crear un estàndard mundial que serveixi de base per al disseny de sistemes interoperables de salut digital que permetin reactivar el turisme i l’economia. “El coneixement que obtinguem amb el pilot a casa nostra serà vital per contribuir en la tasca”, apunta, “això ens acostarà a l’objectiu final de viatjar amb un sol certificat a qualsevol país sense risc de què no pugui ser llegit”.

Cada prova, diu Salomó, “ens acostarà a l’objectiu final de viatjar amb un sol certificat a qualsevol país sense risc de què no pugui ser llegit”

El model genera dubtes i moltes veus parlen d’ell com el futur passaport digital, però Salomó ho nega: “Són qüestions diferents, en aquest cas parlem d’unes credencials verificables de vacunació de la covid-19 a escala mundial”. Ara bé, hi anirem cap a un document com el que ja existeix i es coneix amb el nom de passaport groc, que ja cal a diversos països abans d’accedir-hi per acreditar que s’està vacunat de certes malalties. “El següent pas seria digitalitzar-lo, però estaríem parlant d’una solució que aglutinaria diverses credencials”, matisa el president del CBCat.

Un potencial tecnològic per explotar

Quan es parla de blockchain la tendència és pensar en criptomonedes. Certament, el precursor de la tecnologia va ser el bitcoin, però ha demostrat ser fàcilment aplicables en entorns diferents, des de finances fins a salut, com és el cas d’Obrir Girona.

“La 'blockchain' té una capacitat de disrupció tan gran que la situa com la tecnologia clau per a la transformació global”

Precisament la creació de l’ens que ara lidera la iniciativa té la missió de cercar entorns on incorporar les cadenes de blocs, ja que, com afirma Salomó, “té una capacitat de disrupció tan gran que la situa com la tecnologia clau per a la transformació global”. Sense sortir del sector sanitari, posa com a exemple el seu ús en la traçabilitat de les donacions de sang per saber d’on ve i on va, o de la logística de les vacunes. “Però la gran aplicació futura per a inicis de la pròxima dècada és fer que tu siguis propietari de les teves dades com si fossin monedes, perquè són teves”, apunta, “això és el que permetrà l’autèntica revolució de la medicina personalitzada on el pacient dirà a qui dona la seva informació”.