ChatGPT, el camí cap a “l’escola de les preguntes”?

El sector de l’educació veu necessari un canvi de model per integrar i analitzar críticament la intel·ligència artificial d’OpenAI

Categories:

Marc Vilajosana

El model de llenguatge es pot utilitzar per explicar coses de manera senzilla o per crear preguntes d'examen per practicar
El model de llenguatge es pot utilitzar per explicar coses de manera senzilla o per crear preguntes d'examen per practicar | Max Fischer (Pexels)

No fa ni mig any del llançament en obert, però ChatGPT ha aconseguit trasbalsar tota la societat amb el seu potencial. El model de llenguatge desenvolupat per OpenAI ha encès les alarmes de tota mena de professionals, i un dels sectors que més interès ha mostrat per la intel·ligència artificial és el de l’educació. La redacció de treballs o articles acadèmics és una de les amenaces que més ha preocupat una part del gremi, però els docents també perceben aquesta nova tecnologia com una oportunitat per provocar un canvi de model formatiu. El nou camí es dirigeix cap a una “escola de les preguntes” que, segons el responsable de l’Àrea Pedagògica i d’Innovació de la Fundació Vedruna, José Antonio Ortega, pot ajudar a fomentar el “pensament crític” dels alumnes.

Aquest nou model passa, inevitablement, per una comprensió clara de les capacitats i limitacions d’aquesta nova eina. “Cal entendre que no parlem d’una tecnologia a l’ús, sinó d’un enorme model de llenguatge amb el qual encara estem aprenent a interactuar”, ha expressat el divulgador i expert en intel·ligència artificial Carlos Santana en una conferència a l’EdTech Congress. El comunicador, creador del canal de YouTube Dot CSV, ha subratllat les múltiples limitacions que té ara mateix ChatGPT, com la incapacitat de connectar-se a internet o de fer operacions matemàtiques pel seu compte. Això no obstant, ha insistit que el seu bon funcionament recau en bona part en la manera com interactuem amb ell: “Hi ha estudis que han demostrat que posar frases com ‘Let’s think step by step‘ li permet arribar a respostes molt més correctes. Amb una frase, passem d’un encert del 17,7% a més del 70%”.

Gargallo: "En educació hem de somniar amb Teslas"

GPT ha evolucionat a una gran velocitat i, tal com recorda Santana, “és la primera vegada que interactuem amb una màquina amb llenguatge natural”. Això implica que per aprendre a fer servir aquesta nova eina cal “sortir de la zona de confort”, en paraules de la mestra de Primària i membre de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) Pilar Gargallo. “En educació hem de somniar a conduir Teslas”, ha insistit la docent, fita que considera que només s’assolirà si es potencia el treball en xarxa. Una reflexió amb què ha coincidit la coordinadora de l’Estratègia Digital de l’Escola Sagrat Cor de Sarrià, Susanna Tuset, qui veu necessari establir connexions tant dins del gremi com amb el món investigador: “Per preparar l’alumnat hem de desenvolupar noves habilitats i pensament crític. Ara, més que mai, el docent ha de desaprendre per aprendre”.

En aquesta línia, la vicepresidenta de la Societat Catalana de Pedagogia de l’Institut d’estudis Catalans (SCP-IEC), Neus Lorenzo, ha anunciat que la institució està buscant centres educatius que vulguin participar en projectes per investigar l’aplicació d’aquestes noves tecnologies a l’aula. Qui ja treballa en això és la Universitat Rovira i Virgili (URV) amb [A]Intelligenz, una iniciativa per donar a conèixer les diferents propostes d’intel·ligència artificial entre les escoles i instituts de Tarragona. “Els estudiants estan fent servir cada cop més aquestes eines sofisticades i això no s’aturarà. Com a educadors i legisladors hem de trobar maneres estimulants de fer-les servir”, assegurava la cap del projecte, Mar Camacho, en un reportatge a MetaData.

Tuset: “Per preparar l’alumnat hem de desenvolupar noves habilitats i pensament crític. Ara, més que mai, el docent ha de desaprendre per aprendre”

Aprendre amb ChatGPT

Sovint, el focus del debat s’ha centrat en com evitar que els alumnes utilitzin ChatGPT per fer les tasques encomanades pels professors, però Santana ha considerat que és un esforç fútil: “No es poden detectar els textos generats per IA. Quan va sorgir la polèmica als Estats Units, OpenAI es va moure ràpidament per treure una eina per fer aquesta tasca, però falla moltíssim”. Alguns professionals han proposat incorporar una espècie de marca d’aigua per identificar els documents artificials, però el divulgador considera que és una opció fàcilment manipulable, ja que només cal demanar-li a una altra intel·ligència artificial una reescriptura de la resposta.

En comptes de centrar-se a impedir el seu ús, Santana ha visibilitzat diferents maneres com alumnes i educadors poden aprofitar l’eina d’OpenAI. Una d’elles, la més directa, és la de disposar d’un “professor particular 24/7” al qual demanar-li que expliqui les coses de manera senzilla. També pot ser d’utilitat per connectar diferents disciplines, com la Història i les Matemàtiques, i així obtenir un aprenentatge transversal que potser un docent especialitzat no pot oferir. Fins i tot es pot emprar per estudiar, demanant-li un test de preguntes sobre una matèria específica i després la correcció de les nostres respostes.

ChatGPT es pot emprar per demanar explicacions senzilles, connectar diferents camps d'ensenyament, preparar exàmens o dialogar amb personatges històrics

Establir converses amb personatges històrics, demanar-li informació en directe durant visites a museus… Per a Santana, la clau es troba en la creativitat: “És tan versàtil, que tenim la responsabilitat d’orientar els alumnes”. Una responsabilitat que, segons Tuset, estradueix en dos requisits principals: assegurar l’accés universal de l’alumnat a les eines digitals i utilitzar-les amb un sentit “ètic i pedagògic”.