Guzzu converteix el ‘merchandising’ musical en NFTs

La ‘start-up’ catalana converteix les portades de discs, cançons, imatges i altres productes digitals en productes per vendre als fans i ajudar els artistes a monetitzar

Aida Corón

Guzzu utilitza els NFTs per ajudar els artistes musicals a monetitzar i a crear comunitat
Guzzu utilitza els NFTs per ajudar els artistes musicals a monetitzar i a crear comunitat | Danny Howe / Unsplash

Tothom ha comprat alguna vegada una samarreta, un clauer, una xapa o qualsevol altre accessori d’un cantant o grup. És una manera de donar suport a l’artista i identificar-se com a seguidor seu. En el nou paradigma de la cultura digital, els NFTs han obert camí per traslladar el merchandising a l’esfera virtual i a Guzzu s’han encarregat de donar-li forma. Aquesta start-up catalana  ha creat una plataforma basada en web3 i blockchain per oferir als creadors de la indústria musical un nou canal per monetitzar la feina; i per als fans, un nou producte per fer comunitat. Una idea que ja s’ha materialitzat aquest 2023 en una portada de la revista Mondo Sonoro en forma de col·leccionable digital. els usuaris en poden ser propietaris i convertir-se en socis del Club Mondo.

La plataforma opera com un marketplace on els artistes posen a la venda productes com cançons, portades de discs, peces d’art digital fetes amb intel·ligència artificial o realitat virtual, vídeos... el format és divers i admet tota mena de propostes creatives, però amb un sol requisit: “Enfortir la relació amb els fans”. El cofundador i CEO, Arnau Sabaté, coneix de prop el sector després de dedicar-se professionalment al món dels festivals. “En un concert, el marxandatge pot arribar a generar tants ingressos com les mateixes entrades, però sempre hi ha intermediaris pel mig”, comenta, “la web3 ha permès tallar aquesta cadena i facilitar que els ingressos se’n vagin cap als artistes”. Per entendre-ho, ho il·lustra amb un exemple: “Per generar 10.000 euros al web2, un artista necessita 5 milions d’escoltes mensuals a Spotify. Al web3, només cal que vengui productes digitals a 500 fans per valor de 20 euros cadascun. És més fàcil d’aconseguir”.

Els NFTs musicals poden ser una identitat i patrimoni digital de les persones en el futur metavers

Però per què escollir la forma del NFT? La clau es troba en el promès metavers: “Quan anaves a l’escola, portaves una samarreta del teu grup preferit i t’identificaves. El moment en què estiguem en un món virtual, necessitarem també elements així. El NFTs són una porta de la identitat i el patrimoni digital”. Les pròximes passes de la companyia inclouen introduir la gamificació per, afirma Sabaté, “reforçar la comunitat i acostar els fans als artistes”.

Una peça més en l’engranatge musical

En la indústria actuen diversos players entre l’artista i els fans. Les discogràfiques són les més conegudes, però els últims anys s’han sumat Spotify, YouTube, Apple Music o TikTok, entre molts altres; i a la llista no hi poden faltar els agregadors digitals. Aquesta figura és plenament desconeguda pel consumidor, ja que és la peça intermèdia que s’encarrega de la distribució musical en totes les plataformes on es pot trobar. “Com a músic o discogràfica, vols que una cançó o un disc estigui a tot arreu, però també les teves metadades, i això es fa a través d’aquesta figura”, explica el cofundador i CEO, “n’hi ha més d’una trentena, i una d’elles és La Cúpula, que amb un sol clic pot fer la distribució a les plataformes de streaming”. Guzzu s’ha integrat amb aquesta empresa perquè, quan tanquen un acord amb artista, conegui la nova opció que obren els NFTs i sàpiguen que amb la start-up catalana es pot fer tota la gestió.

Adaptar la tecnologia a l’usuari

El blockchain és la tecnologia que dona seguretat a la plataforma i que garanteix l’autenticitat del merchandising. Per tal de facilitar la navegació, l’espai utilitza web2 per al front-end, mentre que el sistema web3 es reserva per al back-end. “La majoria d’eines web3 encara no han estat desenvolupades per a una adopció massiva dels usuaris”, detalla. En l’estratègia de facilitar al màxim la usabilitat, han decidit diferenciar-se de la competència en el sistema de pagament. Si la majoria de plataformes que ofereixen una dinàmica similar opten per les criptomonedes com a mètode de pagament, Guzzu facilita les transaccions amb recursos habituals com PayPal o la targeta bancària.

Guzzu es diferencia d'altres plataformes per l'ús de sistemes de pagament tradicionals i un 'front-end' basat en web2 més proper als usuaris

Un cop que un usuari adquireix un NFT, aquest es guarda al seu moneder personal. També es pot vincular les noves adquisicions a altres wallets web3 com MetaMask, amb qui tenen un acord. Així, es poden exportar els productes comprats.