L’Expeditiva, l’app que democratitza l’accés a la informació pública

La plataforma recull les dades de transparència de 897 municipis catalans i les presenta de manera clara i intuïtiva per a la ciutadania

Marc Vilajosana

L'aplicació permet consultar documents com actes de plens, subvencions o convocatòries de personal
L'aplicació permet consultar documents com actes de plens, subvencions o convocatòries de personal | NordWood Themes (Unsplash)

L’accés a la informació pública és un requisit cada dia més demandat per la ciutadania i les entitats socials als ajuntaments i administracions, i que s’acostuma a resoldre amb la creació d’un portal de transparència al web dels consistoris. “El problema és que es parla molt de transparència, però s’ha de fer amb certa perspectiva i, sobretot, amb molta empatia”, opina l’estudiant del grau superior de Desenvolupament d’aplicacions multimèdia a l’Institut Obert de Catalunya (IOC), Jordi Gómez, qui defensa que “s’han de crear les eines per fer que aquestes dades estiguin a l’abast de tothom”. Davant l’absència de propostes, el jove de Torroella de Montgrí va decidir crear L’Expeditiva, una app per a telèfons mòbils que recull i presenta documentació pública de la majoria d’ajuntaments de Catalunya a través d’una interfície àgil i fàcil de navegar.

L’aplicació està disponible per a dispositius amb Android 8 o superior de manera gratuïta a la Play Store i aposta per la simplificació màxima de les seves funcions. El primer que trobarem després d’instal·lar-la és un mapa de Catalunya amb un cercador de municipis. Un cop seleccionem la població que volem consultar, ens apareixerà per defecte una secció amb tots els ordres del dia dels plens ordenats cronològicament. Però si desplacem la pantalla cap a la dreta o obrim el menú, veurem que també estan disponibles documents com les actes dels plens, les ordenances municipals, els convenis col·lectius, les subvencions o les convocatòries de personal, entre altres. “Són les dades que creia que eren més properes a la gent, les que podien donar més servei i que eren més fàcils d’entendre per a tothom”, explica Gómez.

Gómez: “Es parla molt de transparència, però s’ha de fer amb certa perspectiva i, sobretot, amb molta empatia”

La informació està extreta de l’API de la Seu electrònica del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), que recull totes aquestes dades. “Obtinc les dades en format JSON, les organitzo i les afegeixo en les diferents taules, on les ordeno de manera cronològica”, desvela l’estudiant de l’IOC. En total, l’aplicació recull informació de 897 municipis catalans, el 94,7% de les poblacions del Principat, que són totes aquelles que publiques les seves dades a la Seu electrònica.

L’accessibilitat com a prioritat

L’Expeditiva neix de la unió entre la necessitat i la formació. “El meu germà, que és funcionari, tenia una necessitat sobre les ordenances municipals i li vaig fer una aplicació per a ell”, rememora Gómez, qui va voler aplicar tots els coneixements que havia après durant el grau superior en un primer projecte personal. Aquest programari va evolucionar a una segona aplicació que recollia totes les dades públiques del seu municipi. El creador relata que va intentar contactar amb l’ajuntament de Torroella de Montgrí a través de Twitter i Facebook per mostrar-los el projecte, però no va rebre cap resposta. “Més endavant, vaig veure que hi havia alguns errors en les subvencions, unes dades repetides, i l’únic que em van dir és que ja ho comunicarien”, afegeix.

El resultat final és una app que resol, segons Gómez, una mancança: “Un portal únic on es presenti tota la informació de forma clara, que qualsevol persona la pugui entendre fàcilment”. “No pot ser que hagin d’entrar en una pàgina web, que s’hagin de registrar, i que després ho hagin de cercar en una sèrie de taules que no estan ben presentades. Han de ser per tothom”, incideix. Amb aquest objectiu en ment, l’estudiant de l’IOC també ha habilitat diverses opcions d’accessibilitat a l’Expeditiva, com un mode fosc i la possibilitat de canviar la mida de la lletra en l’àmbit audiovisual, però també ajuda sonora, amb lectura de textos, i suport motor, amb la capacitat de passar pàgines simplement girant el mòbil cap a un cantó, aprofitant les capacitats dels acceleròmetres que incorporen. De cara al futur, Gómez es planteja crear una nova Expeditiva centrada en una de les quatre capitals de Catalunya, ja que això li permetria “fer una aplicació encara més senzilla, àgil i intuïtiva per l’usuari”.