El carregador USB-C: un problema real per a Apple?

La creació d’un port de càrrega estàndard a la UE obliga la companyia de la poma a adaptar els dispositius, un canvi que podria suposar menys impacte del previst per al fabricant

Categories:

Aida Corón

La UE vol que l'USB-C sigui l'únic port de càrrega per als dispositius electrònics
La UE vol que l'USB-C sigui l'únic port de càrrega per als dispositius electrònics | Pixabay

Tots els dispositius electrònics que surtin al mercat a partir de la tardor del 2024 hauran de portar el sistema de càrrega USB-C. L’obligatorietat per part del Parlament Europeu no és cap sorpresa, fa aproximadament vuit mesos que la proposta va rebre el vistiplau de la ComissióEuropea per posar solució a l’impacte mediambiental que suposa la substitució dels elements de càrrega. Tot i això, la normativa afectarà un nombre ínfim de companyies, amb Apple com el principal opositor a la mesura.

La companyia de la poma s’havia aferrat al sistema lightning com un element més arrelat a l’exclusivitat que envolta la marca. El 2014 la Unió Europea va aplicar un marc legislatiu que reduïa de 30 a tres els ports de càrrega admesos: USB-C, micro USB i lightning. L’objectiu ja era passar a un d’únic i universal, però es va trobar el consens en aquestes tres opcions. Ara l’ens supranacional ha fet el pas definitiu, però amb una normativa “ben intencionada que arriba en un moment més d’efecte a la galeria que a la indústria”, assenyala el professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC César Córcoles. “Android és el sistema majoritari al mercat i es fa difícil trobar un mòbil que no porti aquesta entrada, així que bàsicament s’afecta a Apple, no tindrà més transcendència a escala de fabricants”, continua, “tot i això, des de fa un any i mig o dos ja corren rumors sobre el pas de l’empresa cap al connector USB-C, així que és possible que el pas s’acabés fent igualment també sense la normativa”.

Alguns rumors apunten que Apple prepara el pas a USB-C des de fa més d'un any i mig

Altres fabricants que hauran d’adaptar-se al canvi de micro USB al nou estàndard es poden trobar al mercat asiàtic. Es tractarien de marques blanques i petites companyies que transaccionen en el petit comerç o a escala en línia, sense la transcendència que pot tenir el canvi per a una gran corporació com la nord-americana.

Un carregador, múltiples cables

La UE xifra en 250 milions d’euros anuals l’estalvi que pot suposar per a un usuari l’aplicació d’un estàndard i en 11.000 tones la reducció de la deixalla. “Ara mateix tenim a casa més carregadors que dispositius electrònics perquè cada cop que hem comprat un aparell, ha vingut amb un carregador”, assenyala el docent, qui reconeix que la proposta fa una gran passa endavant en termes de sostenibilitat.

La UE calcula que els usuaris estalviaran 250 milions d’euros anuals amb l’ús d’un carregador únic

L’obligatorietat entrarà en vigor la pròxima tardor, però es donarà de marge un període de 40 mesos als fabricants i marques per fer el canvi definitiu. El termini és ampli, però res apunta que hagi de suposar un trasbals. Ni pel reduït nombre de companyies afectades ni per una pràctica cada cop més estesa: no incloure el carregador amb el terminal. “Fa temps que els mòbils de gamma alta amaguen la inflació en el preu dels mòbils a base de treure el carregador. Mantenen el preu, però s’estalvien un element que per a ells té un cost. No sabem fins a quin punt l’empresa es preocupa pel medi ambient o és green washing, i ho podríem veure més després de l’aplicació de la normativa”.

Un altre punt en discòrdia es troba en la diversitat de velocitats de càrrega i transferència d’arxius que suporta cada cable. Segons apunta l’expert, els actuals sistemes es mouen entre els 5 i els 10 watts de corrent, mentre que alguns sistemes de càrrega ràpida d’USB-C poden superar els 60 watts. “Si et compres un cable del nou estàndard, a menys que el compris de marca i a un preu elevat, no tens la certesa que suporti aquestes potències”, explica, “et pots trobar amb un carregador que hauria de trigar 30 minuts a carregar la bateria del mòbil i que al final triga 2 hores”. Per això Córcoles considera que un dels conflictes arribarà amb la diversitat de cables disponibles al mercat i el desconeixement de l’usuari sobre la potència i capacitats de cadascuna: “Haurem de fixar-nos i aprendre a identificar quin cable encaixa més en cada dispositiu, com veurem conviure durant una temporada cables USB per les dues bandes o amb USB per una banda i lightining per l’altra”.

Els cables USB-C estàndard no suporten les velocitats dels elements de càrrega ràpida i l’usuari ha d’aprendre a identificar-los

Per als qui siguin usuaris d’iOS i temin que la nova normativa els deixi sense cables o carregadors per si els seus fallen, poden estar tranquils. “Apple té una quota de mercat alta i hi ha molts marques que fabriquen accessoris, hi haurà un bon assortiment i es podrà comprar de tot durant una bona temporada”.