El carregador únic europeu serà una realitat el 2024

Tots els fabricants que operin a la Unió Europea estaran obligats a implementar l’USB-C als seus dispositius electrònics

Redacció

La Unió Europea calcula que aquest moviment estalviarà als ciutadans 250 milions d'euros anuals en compres de carregadors
La Unió Europea calcula que aquest moviment estalviarà als ciutadans 250 milions d'euros anuals en compres de carregadors | Karolina Grabowska (Pexels)

Vuit mesos després de l’aprovació per part de la Comissió Europea, el Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts l’obligatorietat d’implementar l’USB-C com a carregador estàndard al continent per a telèfons mòbils, tauletes, ordinadors portàtils i altres dispositius electrònics a partir de la tardor de 2024. Aquesta nova llei s’emmarca dins l’estratègia de la Unió Europea per avançar cap a un món més sostenible i per reduir els residus electrònics.

Segons s’especifica en el comunicat del Parlament Europeu, aquesta mesura afectarà a tots els dispositius de mida petita o mitjana, tals com els telèfons mòbils, les tauletes, els ebooks, els auriculars (amb cables o sense), les càmeres digitals, les consoles portàtils, els altaveus sense fils i els ordinadors portàtils, tot i que aquests darrers tindran un marge de 40 mesos des de l’entrada en vigor de la llei per aplicar els canvis. La voluntat de la UE és que la ciutadania pugui reutilitzar carregadors més fàcilment i no n’hagi de comprar de nous per a cada dispositiu, un fet que xifren en un estalvi de 250 milions d’euros anuals per part dels usuaris i d’11.000 tones anuals de deixalles.

Per tal d’assegurar aquesta estandardització del model, la velocitat de càrrega per a aquells aparells compatibles amb càrrega ràpida també s’ha harmonitzat, de manera que els usuaris puguin revitalitzar els seus dispositius a la mateixa velocitat sigui quin sigui el carregador que estiguin fent servir.

Els iPhones hauran d’incorporar l’USB-C

Aquest moviment afectarà especialment a companyies com Apple, que sempre s’ha desmarcat de la tendència global amb els seus formats de càrrega propis, que comercialitza la mateixa empresa. Caldrà veure com entoma la corporació de Cupertino la nova normativa, després d’haver-s’hi oposat durant el període de debat. De moment, l’empresa de la poma ha presentat aquesta setmana les novetats del nou sistema operatiu dels iPhones, iOS 16, però es desconeix si les pròximes versions del telèfon intel·ligent, que es presentaran aquesta tardor, incorporaran ja aquest sistema de càrrega.

Etiquetes