Neix CatalanDAO, una comunitat catalana de tecnologies descentralitzades

L’organització ha iniciat el seu trajecte amb la comercialització d’una sèrie d’NFTs en forma de calendari d’advent

Redacció

CatalanDAO vol operar sota la xarxa 'blockchain' Polygon
CatalanDAO vol operar sota la xarxa 'blockchain' Polygon | Sergei Tokmakov Terms.Law / Pixabay

Un grup de 160 persones ha presentat CatalanDAO, una organització autònoma descentralitzada (DAO) dels Països Catalans creada per “fomentar la cultura catalana” i “contribuir a la sostenibilitat del planeta”. La comunitat empra tecnologies de la web 3.0 (blockchain) i té l’objectiu d’investigar noves formes de governança descentralitzada i nous models econòmics.

Entre les diverses eines i tecnologies que CatalanDAO vol explotar destaca l’ús de la identitat digital sobirana (SSI, per les seves sigles en anglès), una acreditació basada en blockchain que vol concentrar tota la informació personal dels usuaris i retornar-los la seva explotació econòmica. Les finances descentralitzades, la gestió dels comuns digitals i els protocols oberts i composables són altres tècniques que els impulsors de la iniciativa volen investigar i utilitzar.

Una de les principals tecnologies que la comunitat ja està aprofitant són els tokens no fungibles (NFT), que han volgut explotar a través d’un particular calendari d’advent, en què cada dia de l’1 al 24 de desembre es comercialitzarà una sèrie exclusiva de NFTs, en forma de tions de Nadal, creats per l’artista plàstic Klas Ernflo. El primer NFT ha estat venut per 0,55 ETH (2.192 euros al canvi actual), i els impulsors asseguren que els fons recaptats es destinaran a projectes que promocionin la llengua i la cultura catalana, a experiments amb tecnologies descentralitzades i a remunerar “de forma justa” als seus artistes.

Un projecte sostenible?

CatalanDAO planteja la sostenibilitat del planeta com un dels seus pilars d’actuació, un fet que contrasta amb l’alt consum energètic que comporten les tecnologies blockchain. En aquest sentit, els impulsors del projecte que operen sota la xarxa Polygon, un ecosistema de baix consum que requereix 0,002 kWh per generar un NFT (una quantitat pròxima a les despeses energètiques d’una transacció amb targeta de crèdit, explica). Això no obstant, la plataforma OpenSea, el principal marketplace de criptomonedes, no accepta la blockchain de Polygon, de manera que no han pogut emetre la sèrie de NFTs d’Advent sota la cadena de blocs que defensen. “Estem treballant per compensar les emissions de CO2 d'aquest projecte”, asseguren a la pàgina web.

Etiquetes